Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі відкрили центр ювенальної пробації для дітей, які перебувають у конфлікті із законом

10 серпня у Дніпрі урочисто відкрили центр ювенальної пробації – заклад для дітей, які мають конфлікт із законом. Червону стрічку в новому центрі перерізали заступник міністра юстиції України Денис Чернишов, в. о. міського голови Дніпра Світлана Єпіфанцева, директор компанії Агрітім Канада в Україні Танія Сенфорд. Це вже восьмий такий заклад в Україні, загалом до кінця року їх буде 12. Заступник міністра юстиції Денис Чернишов відзначив, що дніпровський заклад наразі є одним із найкращих в країні.
«Такі центри ювенальної пробації мають на меті дати другий шанс неповнолітнім, котрі оступилися й вчинили злочин, допомогти їм не потрапити в місця позбавлення волі для відбуття покарання. Програми, які проходитиме ця категорія дітей, налаштовуватимуть їх не тільки не скоювати злочинів у подальшому, а й стати повноцінними членами суспільства, успішним людьми», – сказав Денис Чернишов. Посадовець також подякував керівництву міста за підтримку у створенні центру.
В. о. міського голови Світлана Єпіфанцева наголосила на важливості роботи цього закладу в такому великому місті, як Дніпро.
«На жаль, проблема скоєння злочинів неповнолітніми є актуальною для всієї країни й, зокрема, для Дніпра. За перше півріччя нинішнього року в міста неповнолітні вчинили 24 злочини. Важливість такого центру в тому, щоб дати дітям шанс повірити в себе не караючи їх, а протягнувши руку допомоги, допомігши адаптуватися, повернутися до нормального повноцінного життя. Дякуємо всім, хто створює такі заклади. Міська влада всіляко підтримуватиме  проекти центру ювенальної пробації», – зазначила Світлана Єпіфанцева.
Наразі дніпровський центр відвідують 13 неповнолітніх, які вчинили злочин і отримали умовний термін. Один із них – 17-річний Ян. Він шкодує про скоєне й докладає максимум зусиль, щоб таке більше не повторилося.

«За злочин мені дали рік умовно. Це було минулого року. Зараз навчаюся в технікумі на дизайнера. Мрію закінчити навчання й будувати кар'єру за спеціальністю. Дуже добре, що у Дніпрі з'явився такий центр. Для таких, як я, інспектори, психологи проводять тут тематичні заняття, і це допомагає нам усвідомлювати багато життєвих речей», – розповів юнак.
Довідка. Центр ювенальної пробації – аналогічний до канадської моделі центрів відвідування  для неповнолітніх, які отримали покарання за правопорушення, проте не були позбавлені волі. Такі центри відкриваються в нашій країні за підтримки проекту технічної допомоги «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні», який реалізується компанією Агрітім Канада Консалтинг Лтд. за фінансового сприяння Міністерства міжнародних справ Канади.