Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Більше ІТ-інновацій: У Дніпрі завершився другий етап прийому проектів «Бюджету участі»

Протягом майже місяця, з 19 червня до 23 липня, дніпряни подали понад 270 власних розробок. Голосування за найкращі з них триватиме з 11 вересня до 11 жовтня. Проекти-переможці реалізовуватимуть уже наступного року.
У другій хвилі «Бюджету участі» сума фінансування для великих розробок збільшилася з 600 тис. до 1 млн грн. Про це неодноразово просили самі розробники. Максимальна вартість менш масштабних проектів не змінилася: 200 тис. грн. Загальний бюджет для реалізації великих і малих проектів сягає 16 млн грн. Конкуренція чимала: фактично на кожну передбачену гривню припадає 7 запитів.
«Другий етап був дуже успішним, навіть не зважаючи на те, що зараз літо. Люди продовжують довіряти цьому проекту. Ми вже починаємо втілювати розробки першого етапу. А цього разу в нас багато проектів у сфері ІТ», – зазначила в. о. заступника мера Дніпра Яніка Мерило під час прес-конференції 2 серпня.
Авторами ініціатив стали 186 дніпрян. Найактивнішими виявилися люди віком від 25 до 50 років. Деякі з них зареєстрували навіть по шість громадських ідей. Загальна сума всіх поданих проектів сягає понад 121 млн грн.
«Проект об'єднує різні прошарки населення, а не лише молодь. Близько 20% авторів – розробники старшого покоління. Це дуже важливо, адже вони також хочуть розвивати рідне місто», – додав голова експертної комісії з питань партиципаторного бюджетування Олександр Купрієнко.
Серед запропонованих проектів багато ІТ-розробок. Також чимало пропозицій щодо оновлення зон відпочинку, створення туристичних маршрутів, арт-просторів і спортивних майданчиків. А ще містяни хочуть облаштувати мережу Wi-Fi-зон, відновити інфраструктуру навчальних закладів і житлових масивів.
До 8 вересня проекти вивчатимуть профільні виконавчі органи мерії та експертна комісія з питань партиципаторного бюджетування. За процесом можна буде спостерігати у прямій трансляції. Розробників обіцяють запрошувати й на самі засідання.
«Цього разу люди ще відповідальніше підійшли до створення проектів. Проводили свої збори та міні-голосування», – розповіла в. о. директор департаменту інноваційного розвитку міськради Ольга Коваль.
Голосування за найкращі проекти другого етапу «Бюджету участі» триватиме з 11 вересня до 11 жовтня.
Нагадаємо, що авторів найкращих проектів першого етапу «Бюджету участі» нагородили на початку літа. Загалом протягом двох цьогорічних етапів партиципаторного фінансування дніпряни подали 565 проектів.
Довідка
Пілотний проект впровадження партиципаторного бюджетування у Дніпрі проводиться відповідно до Меморандуму про співпрацю Дніпровської мерії та Всеукраїнської громадської організації «Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень» у рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ – II), а також за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Забезпечення роботи платформи «Громадський проект Дніпра» здійснюється партнерською організацією Socialboost, інформаційно-просвітницька робота проводиться за підтримки ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» (м. Вінниця).