Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У міськраді Дніпра розповіли про особливості лікування пільговиків у зв'язку зі змінами в національному переліку препаратів, які закуповуються бюджетним коштом

1 липня вступила в дію нова редакція національного переліку основних лікарських засобів, які закуповуються за кошти бюджету. Вона має суттєві зміни у порівнянні з попередньою: до оновленого документу включені препарати, які необхідні для забезпечення першочергових потреб медичної допомоги пацієнтам у закладах охорони здоров'я для лікування коштом державного та місцевих бюджетів. Про це під час прес-конференції 14 липня повідомила заступник директора-головний бухгалтер департаменту охорони здоров'я населення Дніпровської міської ради Ольга Воронько.

«У новому переліку значно зменшена кількість лікарських засобів, які надаються пацієнтам безкоштовно. Й це попри те, що, наприклад, у міському бюджеті є кошти на ці цілі. Однак ми можемо виписувати й оплачувати лише ті ліки, які увійшли до нового національного переліку», – сказала головний бухгалтер департаменту. Водночас, за її словами, відповідно до офіційних роз’яснень Міністерства охорони здоров’я, до 1 вересня препарати, які вже закуплені, щодо яких відбулися чи тривають торги, хворі отримають іще відповідно до старого реєстру.

Начальник відділу з організації первинної медичної допомоги департаменту охорони здоров'я населення Дніпровської міськради Тетяна Квітницька порадила пацієнтам, які мають право на пільгове амбулаторне лікування, звернутися до свого сімейного чи дільничного лікаря за новим рецептом.  Якщо  ліки, які пацієнт отримує  за станом здоров'я, включені до оновленого національного переліку, лікування буде призначене на пільгових умовах. В іншому разі лікар за можливості замінить препарати на ті, які оплачуються бюджетним коштом відповідно до нового переліку. Якщо ж заміна неможлива, пацієнту навіть за наявності пільг доведеться придбати ліки власним коштом.

«Новий перелік діє два тижні, і маємо багато скарг, нарікань від пацієнтів стосовно того, що багатьох лікарських засобів немає в його новій редакції. У цьому зв'язку проводимо роз'яснювальну роботу серед лікарів центрів первинної медико-санітарної допомоги і містян. Більш того, звернулися до Міністерства охорони здоров'я з пропозицією видати регламентуючий документ, який дозволятиме придбання тих чи інших препаратів коштом міського бюджету, оскільки наразі, якщо той чи інший лікарський засіб не включений до переліку, його неможливо закупити за кошти бюджету – ні державного, ні обласного, ні міського», – наголосила Тетяна Квітницька.