Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпро – єдине місто в Україні, яке власним коштом оздоровлює чорнобильців II категорії та надає адресну допомогу на оплату компослуг удовам та вдівцям

 У Дніпрі діє комплексна програма соціального захисту мешканців міста, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Цього року до кінця літа коштом міського бюджету буде оздоровлено 267 чорнобильців. На це витратять майже 2 млн грн. Станом на 7 липня своє здоров’я вже поліпшили 167 осіб. Загальна сума видатків – майже 1 млн 122 тис. грн. Крім цього, за 6 місяців поточного року в Дніпрі надано адресну допомогу на понад півмільйона гривень для оплати житлово-комунальних послуг удовам та вдівцям померлих осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, але смерть яких не пов’язана з ліквідацією наслідків аварії на ЧАЄС. Розмір підтримки на кожну родину сягнув 500 грн на місяць. За півроку 147 чорнобильців усіх категорій отримали матеріальну допомогу з міського бюджету на операції та дорогі ліки на загальну суму 690 тис. грн. За словами міського голови Дніпра Бориса Філатова, мерія робить усе для того, щоб ліквідатори та постраждалі від аварії на ЧАЕС відчували турботу та не залишалися сам на сам із проблемами. Також у Дніпрі коштом державного бюджету проводиться оздоровлення чорнобильців І категорії. До кінця поточного року на відпочинку побувають 233 особи, які постраждали внаслідок катастрофи, та 5 дітей-інвалідів. На це передбачено 1 млн 277 тис. грн. Станом на 7 липня вже оздоровлено 37 осіб на загальну суму майже 193 тис. 600 грн.
Довідка. До чорнобильців І категорії належать інваліди з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, хворі на променеву хворобу. ІІ категорія – це учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали у зоні відчуження протягом певного часу з моменту аварії, а також особи, які постійно проживали у зоні безумовного відселення з моменту аварії до ухвалення постанови про відселення.