Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Заступник Філатова: У Дніпрі буде відновлено пам’ятник відомому архітектору Олександру Красносельському та реконструйовано парк, де знаходиться його могила

7 липня у парку ім. 40-річчя визволення Дніпра урочисто відзначили 140-ву річницю від дня народження відомого дніпровського архітектора Олександра Красносельського. Вшанувати пам'ять містобудівника біля його могили зібралися представники міської ради, творчої інтелігенції, громадські активісти, небайдужі містяни.
«Олександр Красносельський – визначна постать для Дніпра, він сформував нинішній вигляд нашого міста, тому докладемо максимум зусиль, щоб зберегти його спадок. На жаль, через вандалізм пам’ятник тут, на могилі архітектора, розграбували, тому ми вирішили його відновити. Крім того, вже розроблений проект реконструкції парку ім. 40-річчя визволення Дніпра, він зараз на експертизі. Роботи плануємо розпочати наступного року», – розповів заступник міського голови Михайло Лисенко.
Посадовець зазначив, що в парку не буде розважальної зони – лише зона відпочинку. Тут планують провести роботи з благоустрою, вимостити доріжки, реконструювати освітлення та лавочки, оновити газони.
Керівник Художньої ради при міському голові, заслужений діяч мистецтв України Григорій Гельфер у свою чергу зазначив, що Художня рада одностайно підтримала ініціативу активістів, громадських діячів щодо відновлення пам’ятника Олександру Красносельському. «Знайдемо фінансові можливості, щоб відновити пам’ятник справді легендарному архітектору, нашому землякові. Ми хочемо, щоб парк став одним із улюблених місць городян. Відновлюватимемо пам’ятник коштом міського бюджету, значну фінансову підтримку надасть депутат міськради Сергій Барановський», – повідомив Григорій Гельфер.
Реконструкцію пам’ятника на могилі Олександра Красносельського проведуть за проектом автора монумента – архітектора Євгена Амосова. Перший пам'ятник був із бронзи, новий планують зробити з граніту.
«Перший пам’ятник ми зробили у 1980 році спільно з моїм другом, скульптором Володимиром Музикою. У 2006 році, на жаль, почали розкрадати його бронзові елементи. Тому зараз при відновленні використовуватимемо граніт», – сказав Євген Амосов.
За словами головного архітектора міста Дмитра Волика, Олександр Красносельський є найзнаковішим зодчим за всю історію Дніпра. «Самобутній спадок, який він залишив, і досі формує обличчя міста. Він легко й вільно працював у різних стилістичних напрямах. Умів робити те, що потрібно місту, його мешканцям. Мабуть, у цьому його головна заслуга. Олександр Красносельський високо підняв професійну планку в архітектурних рішеннях. Серед відомих його проектів – палац ім. Ілліча, Будинок вчених, Театр драми та комедії (колишня назва – ім. Горького)», – додав Дмитро Волик.