Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У мерії Дніпра вирішили повернутися до попереднього проекту реконструкції Привокзальної площі

Розпочати оновлення площі біля головних транспортних воріт Дніпра планують вже у лютому 2018 року. До цього триватимуть проектні роботи, розповів заступник міського голови Михайло Лисенко під час прес-конференції 4 липня.

На Привокзальній площі реалізують проект, що був розроблений архітектурним бюро «Дольнік і Ко». Свого часу його фахівці виступили авторами, зокрема, проекту комплексу «Крутогірний», що нині вважається однією з архітектурних візитівок міста. Проект реконструкції Привокзальної площі з’явився ще рік тому. Після того як його затвердили та створили необхідні ескізи, деякі активісти висловили свою незгоду. Відповідна петиція з вимогою відмовитися від проекту реконструкції площі набрала необхідну кількість голосів. Мер Дніпра Борис Філатов ветував проект і оголосив відкритий конкурс. На пропозиції міських розробників і архітекторів у мерії марно чекали упродовж кількох місяців.

«Минуло кілька місяців, і жодних пропозицій наразі не надійшло. Крім того, було оголошено черговий конкурс. Приходили люди та казали: «Ми згодні зробити, тільки дайте нам, будь ласка, грошей». А в умовах у нас так: розробник надає проект, якщо його погоджують, то лише тоді, після тендеру, з виконавцем робочого проекту укладають договір. Не ескізного, а робочого – це велика різниця», – розповів заступник Бориса Філатова.

Посадовець також додав, що через відмову від початкового проекту реконструкції та фактичний провал відкритого конкурсу місто втратило майже рік для оновлення Привокзальної площі. У безпідставній критиці проекту реконструкції Михайло Лисенко вбачає, зокрема, політичні мотиви. Вартість ремонтних робіт визначать після підготовки робочого проекту. Зробити це планують до кінця бюджетного року. Згідно з обраним проектом, на Привокзальній площі з’явиться стела-фонтан – штучна водойма з підсвічуванням. Її дніпряни охрестили «Оком Саурона». Кількість місць для паркування автівок залишиться тією самою, однак самі майданчики перенесуть від фасаду Залізничного вокзалу. На виході з метро облаштують алею критого типу, обладнають і велодоріжки. Оновлять також зупинки громадського транспорту. Крім того, після реконструкції Привокзальна площа має позбавитися від засилля кіосків