Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дмитро Волик: Дніпро - сучасна архітектурна столиця України

До Дня архітектури України, що відзначається 1 липня, дніпровські містобудівники розповіли про свої проекти, що стали візитівками Дніпра. Так, одним із найулюбленіших місць дніпрян є набережна. Вона – найдовша в Європі. Її проектували протягом 4 років близько 20 архітекторів, а будували майже 3 роки з використанням інноваційних технологій, що існували на той час.

«Колективу, який проектував набережну, вдалося вирішити головне завдання – на досить вузькій смузі створити повноцінні рекреаційні умови. Завдяки архітектурним рішенням вдалося забезпечити взаємодію міста як урбанізованого простору і річки як природного ландшафтного простору. Коли ми відкрили першу ділянку від Центрального мосту до Фестивального причалу, ми побачили, що містяни дуже засумували за благоустроєм. На той час таких робіт не проводили близько 10 років. Зараз же  Дніпро - сучасна архітектурна столиця України », – зазначив головний архітектор міста Дмитро Волик.

Крім того, наразі триває реконструкція Набережної Перемоги. Головний архітектор сподівається, що рішення, які реалізуються на цій ділянці, де в чому зможуть перевершити ті, що втілені на відремонтованій частині берега. Друга візитівка Дніпра – це комплекс «Крутогірний», розташований навпроти Фестивального причалу. Ансамбль складається з двох веж, що на момент побудови були найвищими спорудами в Україні, та двох житлових комплексів. Завдяки «Крутогірному» правий берег міста неможливо сплутати з набережними інших населених пунктів країни, а в народі Дніпро називають «українським Манхеттеном».

«Я хотів би нагадати про красиву історію нашого міста, зокрема, про унікальність місця, де воно розташоване. Річка Дніпро повертає тут майже на 90 градусів і немов огинає центральний пагорб міста. Наприкінці ХVІІ століття архітектор Старов створив перший план Дніпра у стилі класицизму. Він органічно наклався на природний ландшафт. На вершині пагорба Старов спроектував велику площу, у центрі якої розташовувався собор. Протягом 200-річної історії розвитку міста архітектори зберегли цей задум. І при побудові комплексу «Крутогірний» також. Його вежі розташовані невипадково: вони формують портал, вісь якого завершується на цій центральній площі та увінчується Спасо-Преображенським собором», – розповідає архітектор Олексій Образцов. Іще одне улюблене місце дніпрян, що з’явилося в ХХІ столітті, – Катеринославський бульвар. Тут розташовані два торговельно-ділові центри «Каскад-Плаза» та «Босфор», а між ними – пішохідний простір із лавочками та площинним фонтаном. «Раніше тут було дуже неприємне місце – звалище, неорганізована парковка. Тут також знаходилася стара пожежна частина. Вона була занедбана, тому реконструювати її не вдалося. У нас виникла ідея побудувати на цьому місці пішохідний бульвар. Ми запланували створити тут ансамбль із сучасних будівель, який формував би цікаве європейське середовище. Інноваційним на момент будівництва був фонтан. Таких у місті не існувало. Це – європейське досягнення. Були використані якісні матеріали. Фонтан дуже сподобався містянам», – пригадує архітектор Ольга Подушкіна.

Містобудівники кажуть, що необхідно берегти пам’ятки міста. За їхніми словами, Дніпро – одне із найсучасніших міст в країні. Тому архітектура має розвиватися й поєднувати класицизм і модерн.