Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі проходять Дні Вадима Сідура – відомого скульптора і графіка

27 червня у Музеї українського живопису розпочалися Дні Вадима Сідура –  талановитого скульптора, графіка, поета, який народився у Дніпрі. Захід організований у місті вперше і проводиться в рамках програми Бориса Філатова «Культурна столиця». Привітав усіх присутніх, серед яких – скульптори, архітектори, творча інтелігенція міста, молодь, заступник міського голови Олександр Шикуленко.
«Приємно, що така всесвітньовідома особистість, як Вадим Сідур, є нашим земляком, і символічно, що захід на його честь проводимо саме у дні народження та смерті великого майстра: 28 червня він народився в тодішньому Катеринославі, а 26 червня – помер. Його творчий розквіт відбувся за межами нашого міста, та завдяки таланту Вадиму Сідура ми всі сьогодні пишаємося своїм земляком», – сказав представник мерії.

Заступник Бориса Філатова також додав, що міська влада має на меті створити культурну карту Дніпра. На ній будуть зазначені всі відомі особистості цієї галузі, які в різні часи народилися в місті, мешкали тут і творили.

Під час відкриття всі присутні мали можливість ознайомитися з роботами київського скульптора Олексія Владімірова, переглянути документальний фільм Ірини Коновалової «Вадим Сідур. Одіозна постать». Після цього мистецтвознавець Людмила Тверська та член Національної спілки журналістів та Національної спілки кінематографістів України Володимир Платонов розповіли гостям про життя та творчість Вадима Сідура. Крім того, виступили й відомі скульптори, серед яких – Гарнік Хачатрян та Володимир Небоженко.

Володимир Маліков, провідний науковий співробітник Музею українського живопису, зазначив, що цей захід має на меті донести до містян інформацію про Вадима Сідура, адже про нього мало хто знає в Дніпрі та й в цілому в Україні.

«Він став відомим у Німеччині, Прибалтиці, США, адже в тодішньому Радянському Союзі працював так би мовити підпільно. Митця звинувачували у формалізмі, у тому, що не відповідав критеріям мистецтва сучасності тощо. Але зараз творчість Вадима Сідура звучить актуальніше, ніж у ті часи, коли він творив», – наголосив співробітник музею.
Дні Вадима Сідура продовжуються і 28 червня. У середу на гостей заходу чекає скульптурний пленер, у якому братимуть участь п'ять скульпторів під керівництвом Олексія Владімірова.