Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі побудують перший в Україні біогазовий завод, що перероблятиме залишки відходів міських станцій аерації

Чотиристоронню угоду про реалізацію унікального для країни проекту зі спорудження біогазового заводу для переробки залишків відходів станцій аерації підписав міський голова Дніпра Борис Філатов. Вартість будівництва, яке планують розпочати вже у серпні цього року, сягає понад 310 млн грн. Це – приватні інвестиції та кошти від кредитування у державному «Укргазбанку».

Меморандум уклали між Дніпровською мерією, КП «Дніпроводоканал», Дніпропетровською обласною державною адміністрацією та ТОВ «Біо Енерджі Дніпро», яка є дочірньою компанією австрійської фірми APS Power Technology GMBH.

«Це – важлива подія. Проект був реалізований завдяки нашій плідній співпраці з Дніпропетровською облдержадміністрацією, яка допомогла виділити землю. Така ініціатива – перша в Україні. Всі документи готові. Завод має бути зведений протягом 15 місяців», – заявив Борис Філатов 26 червня.

Підприємство створить близько сотні нових робочих місць та підвищить екологічну безпеку в регіоні.

У великих містах одним із головних джерел забруднення землі та водних джерел є підземні каналізаційні системи. Осад після очищення стічних вод нині складується на полігонах.

«Багато міст заявляли про бажання реалізувати цей проект. Та до фінішу дійшли тільки ми. Дякую мерії Дніпра. Це – лише перший наш спільний проект», – зазначив радник голови облдержадміністрації Юрій Голик.

Завдяки австрійській технології, органічну частину відходів розкладатимуть за допомогою спеціального пристрою – ферментатора. Процес проходитиме під дією спеціальних бактерій у безповітряному середовищі. У результаті виділятиметься біогаз, який спалюватимуть для отримання електричної енергії потужністю не менше 3 МВт. Цього достатньо, щоб забезпечити невеличкий район. Після такої обробки обсяги вже знезараженого мулу скоротяться в рази. Така технологія поширена в Європі, де залишки продукту використовують як добриво.

У APS Power Technology GMBH назвали пропозиції та дії керівництва Дніпровської мерії та Дніпропетровської облдержадміністрації найбільш конструктивними серед інших претендентів на реалізацію ініціативи.

Біогазовий завод розташовуватиметься у Дніпропетровському районі – на території очисних споруд КП «Дніпроводоканал». Заважати людям він не буде, адже у процесі роботи не створюватиме ані шуму, ані запахів.