Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі розпочався фестиваль «Купала-Пересічень»

24 червня на території Ігренського півострова стартував дводенний фестиваль «Купала-Пересічень». Так у Дніпрі відзначають свято Івана Купала за старим стилем, тому й припав захід не на звичні 6-7 липня. Місце проведення фестивалю теж невипадкове.  
«Під час розкопок тут були знайдені залишки давньоруського міста Пересічень. Фестиваль, звичайно, розважальний, але він має й просвітницьку та пізнавальну мету. Ми хочемо донести до дніпрян, що вони живуть на землі давньої культури та історії. Ми проводимо вже четвертий фестиваль із прив’язкою до етнографічних місць. Міська рада, мер Борис Філатов підтримують ці заходи», – зазначив директор КП «Агентство розвитку Дніпра» Володимир Панченко.  
Для гостей свята підготували багато цікавого: козацькі розваги, майстер-класи, українські смаколики, кінну виставу, екскурсії на археологічні розкопки та виставку артефактів. Хлопці вчилися метати ножі в мішень, а дівчата – плести купальські вінки. Найбільше присутніх вразила козацька чайка. Вона припливла по Дніпру із Запоріжжя.  
«Коли ми її будували, намагалися максимально наблизитись до оригіналу. Довжина чайки – 12 метрів, ширина – 3,5 метра. Вона вміщує приблизно 20 людей. На побудову пішов майже рік», – каже капітан чайки Ілля Чичиков.  
Мешканці міста у захваті від такого свята й планують прийти сюди і завтра. 
«Враження найкращі, організація чудова. Фантастичні виступи козаків. Усе дуже цікаве: майстер-класи, плетіння вінків. Мені подобається. Я хочу дочекатися вечора й спустити вінок на воду – може, щось побачу. Я сьогодні тут із друзями, а завтра, можливо, повернуся з новою компанією, бо тут дуже круто», – каже гостя свята Аліна.  
Фестиваль триває два дні – 24 та 25 червня. Сьогодні охочі ще можуть встигнути на концерт гурту «Натоліч», запуск вінків зі знавцем язичницьких ритуалів, дискотеку на свіжому повітрі, стрибки через багаття та водну феєрію. Завтра програма також обіцяє бути цікавою. Детально з нею можна ознайомитися на сторінці фестивалю у «Фейсбуці».  
«Завтра будуть катання на конях, джигітування, працюватиме козацька чайка, човни та катамарани. Так само будуть смаколики. Тому запрошуємо всіх до нас у гості», – зазначив директор КП «Етнографічні парки Дніпра» Дмитро Каюк.