Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Борис Філатов: Лише за місяць із незаконних «наливайок» у Дніпрі вилучили майже 3 тис. літрів контрафактного алкоголю та понад 6,1 тис. пачок безакцизних цигарок

У Дніпрі триває боротьба з так званими наливайками, де людям продають безакцизний алкоголь та тютюнові вироби. Національна поліція та Муніципальна варта, що підпорядковується мерії Дніпра, працюють разом. Загалом протягом року вилучили вже близько 30 тонн алкогольних напоїв.
Склад на базі управління Національної поліції у Дніпрі майже вщент заставлений бочками та ящиками. Нині – це єдиний такий майданчик у місті. Доки суд не ухвалить рішення, що робити з конфіскатом, тут зберігатимуться цигарки та сотні літрів контрафактного алкоголю. За даними поліції, приблизно в кожному третьому об'єкті, що має вигляд звичайного кіоска, можуть розливати алкоголь без ліцензії.
«У місті проводиться цілеспрямована робота з припинення незаконної торгівлі. Насамперед ідеться про спиртні напої та тютюнові вироби. Це боротьба з так званими наливайками. Із вулиць міста також прибирають незаконні кіоски та стихійні ринки», – зазначив мер Дніпра Борис Філатов під час візиту на склад незаконних товарів 23 червня.
Спротив боротьбі з «наливайками» чинять не лише їхні власники, а й деякі правоохоронці. За словами міського голови, через витік інформації низка таких закладів встигли зачинитися до приїзду патрульних і варти. Борис Філатов наголосив: ніщо не завадить його команді навести лад у місті й покласти край незаконним схемам, що загрожують життю та здоров'ю дніпрян. Мер також подякував Нацполіції та Муніципальній варті на чолі з Андрієм Ткаченком за злагоджену та ефективну роботу.
Лише 23 червня було вилучено 600 літрів горілки подекуди невідомого походження, 10 кегів та ящиків пива і понад 2 тис. пачок цигарок. У деяких «наливайках» оковиту зберігали просто у пластикових пляшках.
У патрульній поліції міста зазначають: їхні колеги в інших регіонах України таку роботу проводять далеко не всюди або роблять це вибірково.
«Це потребує залучення великої кількості працівників поліції. Завдяки співпраці з Муніципальною вартою у Дніпрі, наших кадрів потрібно менше. І патрульні можуть реагувати на більшу кількість викликів громадян. Муніципальна варта всіляко допомагає, зокрема, проводить профілактичні бесіди», – повідомив тимчасовий виконувач обов'язків начальника управління патрульної поліції у Дніпрі, капітан поліції Денис Пєтухов.

Згідно зі статтею 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за розповсюдження несанкціонованого алкоголю та тютюнових виробів власникам «наливайок» загрожують штрафи від 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Перші рішення суду в цих справах очікують вже восени. Алкоголь і цигарки можуть бути утилізовані.

Нагадаємо, що за минулі вихідні у Дніпрі демонтували 69 незаконних газових АЗС, що працювали без жодного дозвільного документа.