Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпро відзначає День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

Зранку 22 червня, у День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, до пам’ятника воїнам 152-ї стрілецької дивізії у Дніпрі поклали квіти пам'яті. Біля монумента зібралося понад сто дніпрян. Участь у заході взяв і один із заступників мера Дніпра Бориса Філатова. Пам'ять загиблих земляків присутні вшанували хвилиною мовчання. Також тут провели панахиду. Згадували й сучасних героїв – українських бійців АТО, які на сході захищають незалежність держави. Крім того, до жалобної дати на будівлі Дніпровської мерії приспустили державний прапор.

«На жаль, війни на території України тривають. Безумовно, то був страшний день – 22 червня 1941 року. За різними даними, у тій війні загинуло від 6 до 8 млн людей. Це величезна втрата», – сказав заступник міського голови Олександр Шикуленко.

Нині в Дніпрі підтримка та соціальний захист визволителів – ветеранів Другої світової війни – є одним із ключових пріоритетів міської влади на чолі з мером Борисом Філатовим. Цьогоріч міськрада збільшила на 5 млн грн фінансування комплексної програми соціального захисту ветеранів. Із бюджету виділяється близько 17 млн грн. До Дня скорботи учасникам бойових дій та інвалідам Другої світової надали матеріальну допомогу на загальну суму 767 тис. грн. Частину коштів залучили на ці видатки завдяки рішенню про відмову мерії фінансувати так звані ветеранські організації, яке ухвалили під час 21-ї чергової сесії міськради. До Дня визволення України, який відзначається 28 жовтня, ветерани отримають матеріальну допомогу на суму майже 2 млн грн. А з нагоди Дня визволення міста Дніпра – 25 жовтня – загальна фінансова підтримка ветеранів сягне 767 тис. грн. Раніше до Дня пам'яті та примирення і 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій мерія надала грошову допомогу визволителям та інвалідам війни на загальну суму понад 2 млн грн. Нагадаємо, 76 років тому, 22 червня, о 4-й годині ранку, нацистська Німеччина напала на Радянський Союз. Друга світова війна залишається найбільшою трагедією людства. У кровопролитних боях тоді загинули мільйони людей. Надзвичайно великих втрат зазнала й Україна. З часом живих свідків і учасників тієї війни залишається все менше. Так у Дніпрі у період із 9 травня й до сьогодні кількість ветеранів скоротилася з 809 до 767 осіб.