Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпровській міській раді пройшов перший тренінг по роботі з відкритими даними

Працівники Дніпровської міської ради відвідали перше заняття по роботі з відкритими даними. Тренер проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» (TAPAS) Кирило Захаров розказав учасникам тренінгу, як працювати з такою інформацією, де її можна знайти, в яких форматах вона розміщується на ресурсах.
«Сьогодні однією з головних перешкод до розкриття даних є відсутність стандартів їх публікації органами місцевого самоврядування та недостатнє уявлення чиновників про те, для чого потрібні і як застосовуються відкриті дані. Зараз Дніпро готується до того, щоб стати лідером в Open Data. Є величезна кількість людей, які готові включитися в роботу по розкриттю даних. Вже є набори даних, які місто готове опублікувати навіть понад тих норм, які прописані в постанові КМУ №835 від 21.10.2015. Це буде нешвидко й процес вимагає серйозної спільної роботи, але він вже запущений і це радує», – додав тренер проекту Кирило Захаров.
Виконувачка обов’язків заступника міського голови Дніпра Яніка Мерило вважає, що міська рада вже давно впроваджує прозорість в своїй роботі. За два роки мерія піднялась на четверте місце в країні за кількістю закупівель в ProZorro, створила проект «Відкритий бюджет» на карті міста, куди внесла понад дві тисячі запланованих об’єктів капітального ремонту. Крім того, спеціалісти винесли на мапу інформацію про МАФи і рекламні споруди.
«Основна проблема полягає в тому, що ми почали два роки тому будувати місто з абсолютною відсутністю будь-яких електронних реєстрів або оцифрованої інформації, а документів у нас в прямому сенсі тони. На сьогодні можемо вже бачити результати. Наступне завдання – перевести цю та нову інформацію в формат, що може оброблятися комп’ютерами. Над цим ми і почали працювати в рамках групи SmartCity разом з Державним агентством з питань електронного урядування і консультантами міжнародної програми TAPAS. Я вважаю, що всі дані, які не є персональними, а також комерційною та державною таємницею, повинні за замовчуванням бути відкритими», – сказала Яніка Мерило. 
Нагадуємо, що рішенням міськради Дніпро став другим містом України після Львова, що приєднався до Міжнародної хартії відкритих даних.
Довідка:
«Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах» (TAPAS) – проект, який спільно з українським урядом, місцевою владою та громадянами працює над вдосконаленням системи державних закупівель, електронних послуг та доступу до даних для зменшення корупції. Проект фінансується Агенцією США з міжнародного розвитку (USAID) та урядом Великої Британії та здійснюється Фондом Євразія разом з партнерами.
Міжнародна хартія відкритих даних була представлена під час засідання Генеральної асамблеї ООН. На даний момент більше 17 урядів прийняли Хартію, серед яких уряди Великобританії, Канади, Франції, Італії, Мексики, Південної Кореї. Основною метою Міжнародної хартії відкритих даних є сприяння співпраці та узгодженості для прийняття та реалізації спільних принципів, стандартів і найкращих практик відкритих даних в усьому світі.