Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Понад півтори сотні літніх дніпрян стали студентами нового аграрного факультету в Університеті третього віку

20 червня в Університеті третього віку (УТВ), який за підтримки мера Дніпра Бориса Філатова вийшов на якісно новий рівень, стартували заняття на новому аграрному факультеті. Нову секцію створили на прохання літніх студентів – керівник міста дотримав слова. Як вирощувати та захищати рослини від шкідників, створювати унікальний ландшафтний дизайн і забезпечити себе хорошим урожаєм, слухачам пояснюють викладачі Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету.

Цей виш має майже столітню історію. Він відомий за кордоном і щороку приймає на стажування іноземних студентів. Серед викладачів університету – чимало делегатів міжнародних конференцій.

«Логічно, що ми відкрили аграрний факультет Університету третього віку саме тут. Адже головне для наших літніх студентів – кваліфіковані фахівці. Спочатку в нас заплановані лекції. Далі можливі й практичні заняття», – розповів директор департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики міськради Артем Нідєлько.

Через літню спеку на першу лекцію прийшли близько ста аграріїв-початківців. Решта зможуть надолужити матеріал під час наступних занять. Загалом цього місяця заплановано 4 лекції. Більш поглиблене навчання розпочнеться вже у вересні й триватиме близько 3 місяців. Перші слухачі покладають на новий курс чималі сподівання. Досвідчена дачниця Людмила Боброва понад усе полюбляє вирощувати квіти. Жінка розповідає: щосезону намагається втілювати на власних клумбах нові та дієві секрети квітникарства. Дізнатися ще більше пані Людмила хоче саме під час лекцій в Університеті третього віку. На перше заняття вона прийшла разом із подругами.

«Тут розповідають про однорічні рослини. Це приголомшливо. Мені дуже подобається, тому я й прийшла сюди. Я дуже рада, що перша лекція присвячена саме квітам. А далі в нас розписана програма, можна обирати, що захочеться», –ділиться враженнями Людмила Іванівна.

Ще один літній студент аграрної секції – пенсіонер Віктор Бабенко. У садівництві він не новачок. Свого часу мав власну ділянку з городом і садом, однак із часом втомився від цього й тепер активно допомагає дружині вирощувати виключно кімнатні рослини.

«Мені цікаво бути в компанії однолітків і дізнаватися щось нове. Отриманими знаннями я завжди зможу поділитися зі знайомими. Крім того, в нас удома повно квітів у горщиках. Із ними теж багато роботи. Проблем особливих немає, та хочеться, щоб рослини частіше квітнули», – розповідає Віктор Федорович.

Наразі до Університету третього віку подано понад тисячу заяв. Близько 700 студентів закінчили весняний лекційний семестр. У вересні, після літніх канікул, вони продовжать здобувати нові знання. У мерії також планують відкрити в УТВ факультет українознавства, де викладатимуть професори Дніпровського національного університету імені О. Гончара. Також до освітнього проекту долучився Національний гірничий університет. Тут пенсіонерів додатково навчатимуть комп'ютерній грамоті. Записатися до Університету третього віку можна за телефоном (056) 778-03-44, а також у районних територіальних центрах.