Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

15.06.17 11.00 Урочистості з нагоди Дня медичного працівника

15 червня об 11-00 в приміщенні міської ради ( просп. Д. Яворницького, 75-А,3 поверх, зала засідань департаменту охорони здоров’я) відбудуться урочистості з нагоди Дня медичного працівника. Участь у заході візьме міський голова Борис Філатов.                                                                       

Інформація  про організацію первинної медико-санітарної допомоги населенню міста Дніпро  у 2017 році.

Первинна медико-санітарна допомога населенню міста надається в 73 амбулаторіях загальної практики-сімейної  медицини, які є структурними підрозділами 12 центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Загальна потужність амбулаторних лікувальних закладів міста  – близько 20 тис. відвідувань  в  день.

В 12  центрах первинної медико-санітарної допомоги населенню  працює 3735 працівників, з них  523 лікарів загальної практики-сімейних лікарів,   39  лікарів-терапевтів дільничних, 32  лікарів-педіатрів дільничних, сестер медичних лікаря загальної практики-сімейного лікаря – 524.  78% населення отримують в амбулаторіях   медичну допомогу  первинного рівня на  засадах сімейної медицини, а також консультативно-діагностичну допомогу в  підрозділах, до складу  яких  входять лікарі - спеціалісти: невропатологи, хірурги, отоларингологи, офтальмологи, гінекологи.

Крім того, медичними працівниками  центрів  надається допомога  дітям під час перебування у виховних та навчальних закладах, а також формуються медичні  комісії  8   військкоматів.

В   амбулаторіях    розгорнуті 689 ліжок денного стаціонару, на яких щорічно отримують  лікування  більше  20 тисяч пацієнтів.

В рамках Програми інформатизації та інформаційної діяльності Дніпровської міської ради на 2016-2018 роки, 52  амбулаторії  забезпечені доступом до високошвидкісного Інтернету,  12 центрів первинної медико-санітарної допомоги міста оснащені 634 комп’ютерами.  За 6 міс  2017 року для центрів первинної медико-санітарної допомоги закуплено за кошти міського бюджету 156  комп’ютерів,  90 принтерів.

Розпочато впровадження сучасних інформаційних технологій та налагодження зворотного зв’язку з пацієнтами, як медичними працівниками, закладами охорони здоров’я, так і департаментом. Задля цього створено офіційний сайт www.dniprozdrav.gov.ua та сторінку у Facebook (@dniprozdrav).     

В  амбулаторіях центрів первинної медико - санітарної допомоги №3 та № 5 успішно впроваджено пілотний проект електронної реєстратури. Це дає можливість зареєструватися на прийом до лікарів через Інтернет на сайті www.reestratura.com.

На завершальному етапі спільна з «E-life» система у Дніпровських центрах первинної медико-санітарної допомоги № 1 та №11.

Наступним напрямком реалізації системи електронної медицини стане електронна  карта  пацієнта. Робота над цими сервісами розпочата в ЦПМСД №№ 1, 6, 11, а також найближчим часом приєднається ЦПМСД № 5. Розвиток цього напрямку дасть можливість ефективного зберігання, швидкого обміну та обробки медичних даних.

До кінця року планується впровадження таких систем у всіх центрах первинної медико-санітарної допомоги міста.

Доповненням системи стане використання електронного рецепту. Зараз розпочато роботу з аптечними мережами міста над визначенням основних параметрів такої системи та плану подальшої розробки і впровадження.

На контролі департаменту охорони здоров’я населення знаходиться комплексна програма «Здоров’я населення міста Дніпра на 2016-2020рр.», прийнята на сесії міської ради VI скликання (рішення від 22.07.2015 № 21/66) зі змінами та доповненнями від 21.12.2016 №11/17 (рішення міської ради «Про внесення змін до Комплексної програми «Здоров’я населення м. Дніпро» на 2016-2020рр.). На виконання програмних заходів для покращення умов праці медичних працівників та  підтримки стану здоров’я пільгових категорій населення в 2017 році з міського бюджету вже  виділено більше 15 млн грн. Крім того, з міського бюджету  виплачено  2,7 млн. грн.  щомісячної  5%  надбавки  до заробітної плати  медичним працівникам закладів первинної ланки; 1,2 млн. грн. -  муніципальної надбавки сімейним лікарям та медичним сестрам;  160 тис. грн.  – на  преміювання до Дня медичного працівника та  медичним працівникам – ветеранам, що відпрацювали в галузі більше 25 років. 

 

Перспективи розвитку  медичної галузі  міста:

1. Формування мережі додаткових  амбулаторій загальної практики-сімейної медицини в рамках спільного проекту зі Світовим банком  для наближення  сучасної  первинної  медичної допомоги до населення;

2. Оснащення існуючих лікувально-профілактичних підрозділів центрів медичним обладнанням, інструментарієм, комп’ютерною технікою та автотранспортом відповідно до вимог чинного законодавства;

3. Подальший розвиток та впровадження стаціонарозамінних технологій надання медичної допомоги  (денні стаціонари, стаціонари вдома).

4. Забезпечення стандартизованої медичної допомоги населенню відповідно до  уніфікованих  та міжнародних клінічних протоколів.

 5. Організація безперервного підвищення кваліфікації медичних працівників з використанням сучасних технологій та тренінгів. 

6. Впровадження змін в моделі фінансування системи охорони здоров’я відповідно до Урядового законопроекту про державні фінансові гарантії медичних послуг та лікарських засобів, який дає початок медичній реформі в Україні.

7. Продовження забезпечення   амбулаторій  комп’ютерами, завершення підключення всіх   центрів первинної медико-санітарної допомоги  міста до високошвидкісного Інтернету та запуск пілотного проекту з впровадження «електронної черги» та «електронної медичної карти» пацієнта.

8. Впровадження нової концепції розвитку та реформування  галузі охорони здоров’я   на первинній ланці.

9. Впровадження в м. Дніпро програми інфекційної безпеки: «Чиста медицина – безпечна медицина»  з метою  зменшення  ризику  інфікування під час надання медичної допомоги пацієнтам.

10.  Повернення у власність міської територіальної  громади лікувальних закладів вторинного рівня надання медичної допомоги, створення  Госпітальної  Ради,  планування розвитку госпітального округу м. Дніпро, реформування стаціонарної   та спеціалізованої  амбулаторної  медичної допомоги.