Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Борис Філатов особисто переконався, в якому стані перебуває підводна частина Центрального мосту в Дніпрі

30 травня міський голова Дніпра Борис Філатов разом із фахівцями Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) перевірив перебіг реконструкції Центрального мосту. Під час інспекції на воді керівник міста проплив під переправою та обговорив із водолазами справжній стан підводних опор.

«Було дві цілі: провести зовнішній огляд балок, яких не бачать містяни, а також з допомогою фахівців ДСНС оглянути підводну частину мосту. Проектувальники та підрядники заявляли, що з нею все добре. Тим не менш, я хотів переконатися в цьому особисто», – зазначив Борис Філатов.

Попередні інспекції показали, що справжній стан переправи гірший, аніж передбачали обстеження. Знизу міст виглядає також не найкращим чином. Від людського ока споруда приховує проіржавілі перекриття та бетонні блоки, які за понад півстоліття служби почали розсипатися. На балках ще залишилися послання від радянських будівельників, у яких вони обіцяють достроково здати переправу в експлуатацію. Під час занурення водолази зафільмували свою інспекцію. Відзняті кадри вивчатимуть додатково. Наразі висновок фахівців такий: підводні опори – у задовільному стані.

«Ми оглянули підводні опори. Особливо нас цікавили місця на підмив та розбивання. Підмивів ми не знайшли. Немає арматури, яка б стирчала. Опора спокійно стоїть на ґрунті. Подушка ціла – без підмивів і тріщин», – розповів старший водолаз однієї з аварійно-рятувальних частин Олег Польша.

Центральний міст у Дніпрі відкрили у 1966 році, відтоді капітальний ремонт споруди не проводився жодного разу. На початку цієї весни, уперше за понад півстоліття, розпочали комплексну реконструкцію переправи. Ремонтники рухаються за графіком. Нині вони готують балки до відновлення. Загалом хочуть реконструювати близько 70 балок. На переправі також частково встановили бетонні відбійники й розпочали розширення країв мосту. Загальний обсяг виконання робіт складає 18%. Завершити реконструкцію планують до кінця року.