Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Дніпряни побили рекорд активності у голосуванні за найкращі проекти програми «Бюджет участі»

Дніпро – найактивніше місто України у голосуванні за проекти в рамках програми «Бюджет участі». Свою думку висловили загалом майже 4% містян. Водночас у Києві цей показник склав 1%, у Львові – 2,5%. Найкращі розробки «Бюджету участі» в Дніпрі обирали з 24 квітня до 24 травня. Протягом місяця зареєстрували 61,4 тис. уподобань.

На реалізацію проектів-переможців у Дніпровській мерії готові виділити 16 млн грн.
З 19 червня до 23 липня триватиме новий етап прийому громадських проектів. Їх реалізовуватимуть вже наступного року. Як і раніше, реєструвати свої розробки можна буде в електронному та паперовому вигляді.
«Людям це подобається, їм цікаво. У мешканців багато ініціатив. Такі програми є й в інших містах. «Бюджет участі» – це інструментом прямої демократії. До нас надійшло багато пропозицій та ідей, у яких ми надзвичайно зацікавлені», – наголосив мер Дніпра Борис Філатов під час прес-конференції 29 травня.
Очільник міста не виключає, що наступного сезону обсяги фінансування проектів «Бюджету участі» можуть збільшитися.
Пілотний проект партиципаторного фінансування в Дніпрі зібрав майже рекордну для країни кількість ініціатив – більше заявок зареєстровано лише в столиці. Після розгляду експертними комісіями на голосування виставили 102 великі розробки та ще 156 менш масштабних. Найініціативнішими виявилися жінки – вони подали понад 64% всіх проектів. Найстаршому з розробників 78 років. Вражає й розмаїття ідей дніпрян – на розгляд виносилися проекти від коворкінгових центрів до сучасного скейт-парку. Також на етапі голосування учасники могли самостійно рекламувати свої ідеї. Робили це переважно в соцмережах.
Після оголошення переможців  на найближчій сесії міськради депутати мають ухвалити рішення про виділення коштів. Гроші спрямують на реалізацію 14 великих і 50 малих розробок.
Найбільшу підтримку містян отримав проект «Музейна експозиція, присвячена творчості викладача, композитора та поета Володимира Скуратовського». Мета – створення в холі музичної школи № 6, яка носить ім'я видатного митця, оригінальної експозиції у вигляді настінного древа з фотоколажами, фрагментами творів, речами викладача. Інтерактивну виставку пропонують оснастити мультимедійним комплексом із записами музики композитора. Вартість ідеї, яку підтримали понад 1,3 тис. дніпрян, сягає близько 260 тис. грн.
Серед малих розробок лідерство здобуло «Бібліотечне подвір'я Краснопілля». Згідно з проектом, на віддаленому житловому масиві Краснопілля, біля муніципальної бібліотеки № 8, планують обладнати малу літню кінозалу, бібліотечну альтанку, дитячий ігровий  майданчик. Крім того, місцину озеленять. 990 мешканців Дніпра вважають, що така ініціатива варта майже 200 тис. грн бюджетних коштів.
Також серед лідерів голосування – проекти з підтримки розвитку дитячого спорту, поліпшення бази музичних шкіл, створення дитячого інформаційного каналу, енергоощадних заходів у школах міста, створення зони відпочинку та оздоровлення у селищі Рибальськ.