Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Світлана Єпіфанцева розповіла, як у Дніпрі допомагають ветеранам Другої світової війни та готуються відзначити 8-9 травня

Дніпровська міська рада надає допомогу ветеранам Другої світової війни не тільки до Дня перемоги над нацизмом, а й протягом усього року. Про це на прес-конференції повідомила виконувачка обов'язків міського голови Світлана Єпіфанцева. Так, цьогоріч видатки з міського бюджету на соціальну допомогу для ветеранів зросли на понад чотири мільйони гривень – до 15 млн 46 тис. грн. Торік ця сума становила 10 млн 762 тис. грн.

«Минулого року в нашому місті було на 300 ветеранів більше. Ми розуміємо, що йдеться про людей, яким 90 і більше років і час нещадний. Тому наш обов'язок перед ветеранами – бути з ними поряд, допомагати їм, що й робить міська влада, збільшуючи обсяг допомоги», – зазначила Світлана Єпіфанцева.

Програма Дніпровської міської ради з допомоги ветеранам комплексна й охоплює багато свят та пам'ятних дат. Так, до Міжнародного дня визволення в'язнів фашистських концтаборів (11 квітня) 50 осіб вже отримали по 500 гривень. До Дня пам'яті та примирення і 72-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 809 визволителів та інвалідів вже отримують по 2500 гривень. Таку ж суму їм виплатять і до Дня визволення Дніпра. Понад 41 тисячу гривень передбачено на привітання ветеранів Другої світової від міського голови Бориса Філатова. На ці кошти для них придбають продуктові набори. До Дня визволення Дніпра, який відзначають 25 жовтня, 928 ветеранів отримають виплату в розмірі 1000 гривень. До 22 червня, Дня скорботи, вдовам учасників бойових дій Другої світової війни буде надана матеріальна допомога: 70 жінок отримають по 540 гривень. Також 52 ветерани, у квартирах яких неможливо встановити стаціонарний телефон, отримують допомогу з міського бюджету на оплату мобільного зв'язку на загальну сума 22 тисячі гривень. З 2004 року нею скористалися 760 інвалідів-учасників бойових дій. До Дня партизанської слави, який відзначають 22 вересня, 28 партизан отримають матеріальну допомогу по 500 гривень. Стільки ж одержать і 55 мешканців міста з нагоди Міжнародного дня людей похилого віку та Дня ветерана, який відзначають 1 жовтня.

Крім цього, міська рада підтримує шість ветеранських організацій Дніпра. У 2016 році на їхнє фінансування було виділено 840 тисяч гривень, цьогоріч сума зросте до 1 млн 187 тис. грн. Дніпровські пенсіонери, які мають особливі заслуги перед батьківщиною, коштом міського бюджету отримують щомісячну доплату до пенсії по 100 гривень, а почесні громадяни міста – по 200 гривень. На оздоровлення чотирьох дніпрян – Героїв України та Героїв Соціалістичної Праці – з міського бюджету виділено 45,6 тис. грн.

Крім того, виконувачка обов'язків міського голови Дніпра зазначила, що департаменту соціального захисту міськради вже перераховано 7 млн грн. Ці кошти витратять на матеріальну допомогу ветеранам (лікування, медпрепарати). Світлана Єпіфанцева також повідомила, що в місті запланували велику кількість заходів на 9 травня: покладання квітів, виставки бойової техніки, концерти в різних районах міста. Працюватиме польова кухня. Виконувачка обов'язків мера також закликала представників політичних партій та громадських організацій не політизувати свято. «Приберімо всі свої політичні прапори, символіку, погляди та переконання у цей святковий та урочистий день. Об'єднаймося під одним знаменом – перемоги, пам'яті та вдячності нашим батькам, дідам та прадідам», – зазначила Світлана Єпіфанцева.