Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Електронна черга до лікаря запрацювала ще в одному медзакладі Дніпра

27 квітня у Дніпровському центрі первинної медико-санітарної допомоги № 5 офіційно запрацювала електронна черга. У тестовому режимі нову систему в цьому медзакладі випробовували протягом останніх двох тижнів.

«У дніпровських центрах первинної медико-санітарної допомоги триває поетапний запуск електронної черги. Раніше таку систему вже запровадили у центрі № 3. Мешканцям міста цей сервіс подобається, маємо схвальні відгуки. Наприклад, 41% пацієнтів центру № 3 записується на прийом до лікарів саме з допомогою електронної черги, тобто через Інтернет. Цікаво, що таким зручним нововведенням користуються містяни абсолютно різного віку, не лише молодь. Ми масштабуємо роботу із впровадження цієї послуги. Упевнена, що в інших центрах електронна черга з'явиться ще швидше», – сказала в. о. заступника міського голови Яніка Мерило.

За словами директора департаменту охорони здоров'я Дніпровської міської ради Андрія Бабського, що до кінця року електронна черга запрацює в усіх дванадцяти міських центрах первинної медико-санітарної допомоги. «Дякуємо команді IT-фахівців, волонтерам, усім, хто докладає зусиль для впровадження електронних новацій у медичній галузі міста, зокрема тим, хто займався запуском електронної черги у центрі № 5. Наступними закладами, де вона запрацює, будуть медцентри № 1 та № 11», – повідомив представник мерії.

За словами головного лікаря ЦПМД № 5 Юрія Сапи, електронна черга діє одночасно зі звичайним записом через реєстратуру й допомагає оптимізувати реєстрацію пацієнтів до лікарів. «Наш центр обслуговує досить велику кількість мешканців Новокодацького району – понад 100 тис. осіб, тож електронний запис дозволяє уникати черг. Більш того, така система зручна і для пацієнтів, і для медиків, оскільки людина, записавшись в електронній формі, приходить на прийом у призначений час, а сам лікар знає точну кількість пацієнтів, яка його відвідає в той чи інший день», – зазначив керівник центру.

 Запуск cистеми контролю та управлінням потоком пацієнтів «Поліклініка без черг» у центрі № 5 - це перший етап інформатизації медзакладу. Одже далі  можна  впроваджувати   медичну інформаційну систему та електронну картку пацієнта.
«Записатися до лікаря в електронному форматі можна і через сайт центру, і через термінал, що розташований у його приміщенні. Система розроблена таким чином, що лікар не лише може бачити, хто до нього записався, а й направляти до інших фахівців, призначати повторний прийом пацієнтам», – пояснив керівник стартапу «Поліклініка без черг» Артур Верба.
Мешканка Новокодацького району Юлія Біленька вперше випробувала нову систему, записавшись до сімейного лікаря через термінал, і одразу переконалася в її зручності. «Приємно, що біля терміналу чергують медсестри, які допомагають пройти процедуру. Як виявилося, це зовсім легко. Якщо записуєшся вперше, необхідно зареєструватися. Система запам'ятовує дані, тож надалі потрібно буде вводити лише номер мобільного. Вдячна усім, хто долучився до впровадження такого зручного сервісу», – додала жінка.
У свою чергу президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк відзначив, що у Дніпрі вперше в Україні впроваджують такий системний підхід до електронного спілкування з пацієнтом. «В інших містах є поодинокі рішення, бажання запровадити електронну чергу, а в Дніпрі це роблять комплексно – до зручного сервісу поетапно підключають усі центри медико-санітарної допомоги», – наголосив фахівець.