Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Підсумкове засідання Колегії департаменту охорони здоров’я населення

   16 лютого о 10-00 в приміщенні міської ради (пр. Д. Яворницького 75-а, 3 поверх, залі засідань департаменту охорони здоров’я) відбудеться підсумкове засідання Колегії департаменту охорони здоров’я населення. Участь у роботі колегії візьме міський голова Борис Філатов.
    Довідка:
Основним пріоритетним напрямком політики в галузі охорони здоров’я міста у 2016 році залишався  розвиток  первинної  медико-санітарної  допомоги.
За кошти міського бюджету сплачувалась муніципальна надбавка сімейним лікарям, для працівників амбулаторій були придбані проїзні квитки та засоби службового мобільного зв’язку, оплачувались курси спеціалізації та підвищення кваліфікації за фахом «сімейна медицина».
Протягом року продовжувалась  реалізація  проекту Світового банку «Підтримка реформування системи охорони здоров’я Дніпропетровської області» додатково, з міського бюджету на розробку  проектно-кошторисної документації, проведення експертизи проектів виділено 980 тис. грн. на 8 об’єктів, які увійшли до проекту Світового банку.
Центри первинної медико-санітарної допомоги стали енергоощадними. За кошти міського бюджету замінено вікна в 15 амбулаторіях та двері на загальну суму  376  тис. грн.
Незважаючи на постійну перевантаженість у зв’язку з бойовими діями на сході України лікувальні заклади міста працюють злагоджено. Так в амбулаторіях загальної практики організована медична допомога тимчасово внутрішньо переміщеним особам. За 2016 рік  оглянуто  більше 16 тис.  осіб, з них  4,7 тис. дітей.  Протягом року в  закладах первинного рівня проліковано амбулаторно 4212 внутрішньо переміщених осіб,  в т.ч.  1113 дітей.
Велика увага приділяється роботі з учасниками АТО в плані медичної, фізичної, психологічної реабілітації; пільгового медикаментозного забезпечення; відбору та направлення пацієнтів на санаторно-курортну реабілітацію, а також вирішення проблем  пільгового зубопротезування.
В минулому році продовжувалися програми по пільговому забезпеченню  інвалідів.  За рецептами лікарів амбулаторій  для інвалідів на пільгових умовах відпущено ліків на суму 1 млн  93  тис. грн., слухові апарати отримали 72 інваліди на суму 125 тис. грн., засоби індивідуального догляду отримали  339 інвалідів на суму 1 млн. 591  тис. грн.
Розпочато впровадження сучасних інформаційних технологій та налагодження зворотного зв’язку з пацієнтами, як з медичними працівниками, закладами охорони здоров’я  так і департаментом, задля цього створено офіційний сайт  www.dniprozdrav.gov.uaта сторінку у  Facebook(@dniprozdrav). А в амбулаторіях Центру первинної медико – санітарної допомоги №3  успішно  впроваджується  пілотний проект електронної реєстратури. Це дає можливість зареєструватися на прийом до лікарів через Інтернет на сайті www.reestratura.com. В 2017 році у всіх центрах буде впроваджено електронну реєстрацію та налагоджено зворотній зв'язок.
Позитивні зміни в стані здоров’я населення міста у 2016 році:
-          знизилась захворюваність на хвороби крові та кровотворних органів у дітей.
-          серед дорослого населення  стабілізувався показник захворюваності та розповсюдженості гіпертонічної хвороби, інсультів. Показник смертності від гострого інфаркту міокарду знизився на 14%.
-          знизились показники захворюваності на туберкульоз  всього населення міста на 16%, вдвічі знизилась кількість виявлених випадків туберкульозу на занедбаних стадіях захворювання.
-          захворюваність дитячого населення на туберкульоз за рік  знизилась на 3,7%, серед підлітків – на 44%.
 2017 рік є дуже важливим для мешканців Дніпра та медичної спільноти. Цьогоріч на потреби медичної галузі міста виділено 1,3 млрд. грн. Це приблизно на 300 млн. більше, ніж у 2016 році.  Заплановано впровадження суттєвих змін на рівні первинної медичної допомоги. Міська влада впровадить додаткові заходи до запланованих загальнодержавних програм реімбурсації, забезпечення ліками мешканців міста.
Важливим для контролю якості та безпеки медичних послуг стане створення клініко-експертної комісії при Департаменті, впровадження електронного документообігу, електронної медичної карти амбулаторного  хворого, формування електронного  реєстру  пацієнтів, та  інше.
З початку 2017 року розпочато впровадження в м. Дніпро програми інфекційної безпеки: «Чиста медицина – безпечна медицина». Завдяки впровадженню програми різко зменшиться ризик інфікування під час надання медичної допомоги пацієнтам. На засіданні Колегії будуть представлені перші результати дослідження інфекційної безпеки в лікарнях міста.
У 2017 році умовами для дистанційного навчання та проведення консультування пацієнтів, навчання лікарів у форматі «теле-медицини»  будуть забезпечені всі Центри. Для мешканців міста та лікарів стане доступна консультативна підтримка від провідних науковців та медичних працівників не лише України, а і зарубіжжя.