Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Відкриття пам’ятного хреста на честь Акту Злуки УНР та ЗУНР

  22 січня о 13-00 на  Соборній площі відбудеться відкриття пам’ятного хреста на честь Акту Злуки УНР та ЗУНР. Участь у заході візьме міський голова Борис Філатов.
  Довідка:
  День Соборності України має велике політичне та історичне значення. Об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави  відбулося 22 січня 1919 року у Києві на Софійській площі. Цей Акт Злуки завершив багатовікову ідею соборності, яка полягала в об’єднанні давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві.?
  Дніпро відіграє дуже важливу роль, як порубіжний форпост української держави на Сході України. Тому заслуговує на появу офіційного пам’ятника до дня вшанування Акту Злуки.
22 січня на Соборній площі ( там поховані борці за волю України: як наддніпрянці, так і галичани. Це поховання є символічним місцем єднання «сходу» та «заходу» й дало нову назву Соборній площі) ?відкриється перший у місті пам’ятник воїнам УНР, які полягли у боях за місто проти більшовиків та отамана Махна у  1919 у році.
  Пам’ятник встановлюється силами громадської організації “Січ” та народного депутата Андрія Денисенка. Пам’ятник виконаний у формі хреста, який нагадує той, що використовувався в нагородах і символах УНР. Він стоятиме недалеко від місця, де поховані 14 воїнів УНР, які воювали в полку «Січових стрільців – Вільних козаків».
  Участь у заході також візьмуть: начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України Віктор Муженко, народні депутати України Андрій Денисенко та Дмитро Ярош, Олег Скрипка, який виконає пісню «Зродились ми».