Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Фольклорний фестиваль «Ой, зав’ю вінки та й на всі святки!»

     26 травня об 11.00 у парку ім. Богдана Хмельницького відкриється фольклорний фестиваль «Ой, зав’ю вінки та й на всі святки!», що проводиться в рамках авторського проекту «Фольклорні скарби передмість Дніпропетровська». Про це повідомили в управлінні культури та мистець міської ради.
     Така фольклорна подія проводиться в нашому місті уже в 15 раз. Учасниками є учні дніпропетровських дитячих музичних шкіл (цього року це представники 9 музичних шкіл), з якими керівники вивчають елементи традиційної народної культури, становлення яких відбувалось протягом багатьох століть. Також учасниками фестивалю є колективи клубних закладів міста (Будинок культури сел. Чаплі, «Лоц-Кам’янський Будинок культури», філія КДК «Кайдацький») та фольклорно-обрядовий театр «Родослав».
    У рамках цьогорічного фестивалю планується провести навчання учасників плетінню вінків та конкурс в номінації «Ой, зав’ю вінки!», розучування народних танців-ігор, демонстрація обрядодій, народних танців і фольклорних пісень весняно-літнього календарного циклу, виступи народних музик. Майстри народного мистецтва – члени об’єднання майстрів народного мистецтва Дніпропетровського Будинку мистецтв проведуть з юними фольклористами майстер-класи по виготовленню вузлових ляльок. Поряд з ними будуть свої поради і консультації надавати професійні фольклористи і культурологи, члени журі конкурсу в рамках фестивалю. Серед них солістка Черкаського народного хору, керівник фольклорного гурту «Берегиня Січеславська» Раїса Юцевич, фольклористи Марія Марфобудінова та Вікторія Карпович, бандуристка, тележурналіст Галина Єгорова.
   Свято планується провести до 16.00. Запрошуються шанувальники народного мистецтва і всі бажаючі.
   Метою проекту «Фольклорні скарби передмість Дніпропетровська» є виховання у сучасного покоління відчуття причетності до свого народу, повага та розвиток національних традицій. За 15 років існування проекту проводились різноманітні заходи (семінари, експедиції, майстер-класи).