Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Урочисте відкриття артпроекту «Портрет від класики до сучасності»

    alt11 грудня об 11.30 у Дніпропетровськійміській раді (просп. Карла Маркса, 75, 1 поверх) відбудеться урочисте відкриття артпроекту «Портрет від класики до сучасності». Про це повідомили організатори заходу – управління культури та мистецтв Дніпропетровської міської ради. 
    В рамках проекту у міській раді буде представлено понад 40 робіт вихованців шкіл естетичного виховання м. Дніпропетровська, Запоріжжя, Дніпродзержинська, виконаних у різних графічних техніках. Загалом суть проекту полягає у тому, що на 10 майданчиках міста буде одночасне експонування близько 450 робіт 390 художників. У заході приймають участь 2 спілки – художників та архітекторів, історичний та художній музеї, студентська молодь, учні шкіл естетичного виховання, спілка фотохудожників, майстри декоративного мистецтва.
    За задумом організаторів, відкритий масовий мистецький захід ставить за мету об’єднати колективи, творчі спілки художників та архітекторів, студентів та учнів різних вікових категорій – від 5 до 85 років, які працюють в популярному та шляхетному жанрі образотворчого мистецтва – портрет. Зокрема, мешканцям міста будуть презентовані художні твори в різних технічних формах і втіленнях: живопису, графіці, декоративному мистецтві, скульптурі, художній фотографії.
    Всіх шанувальників образотворчого мистецтва гостинно будуть приймати:
1. Меморіальний будинок-музей Д.І.Яворницького (площа Т.Г. Шевченка, 5). На виставці буде презентовано більше 60 старовинних фотопортретів – оригінальних та збільшених світлин з фондів Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького. Старовинні фотографії віддзеркалюють родинне життя мешканців нашого міста та краю від селянства до дворянства у кінці 19- початку 20 сторіччя.
2. Палац культури студентів ДНУ (площа Т. Г. Шевченка). В експозиції будуть презентовані 24 роботи студентів ДНУ кафедри «Образотворче мистецтво та дизайн» - портрет. Роботи відображають досягнення кафедри за 20 років своєї діяльності.
3. Історичний нац. музей ім. Д. І. Яворницького (Діорама, просп. Карла Маркса, 16). В експозиції декоративно прикладного мистецтва майстрами народної творчості будуть представлені для глядацької аудиторії 17 робіт, виконаних в техніці «вишивка».
4. Художній музей (вул. Шевченка, 21) долучається до мистецького проекту «Портрет…» представивши галерею портретів кінця 18 - 19 століття з музейної збірки.
Особливістю заходу стане презентація «Портрету Г.А.Потьомкіна», який завдяки зусиллям меценатів, реставраторів отримав друге життя. Портрет, реставрований у Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури. З’ясовані цікаві подробиці, пов’язані з атрибуцією.З цього проекту «Портрет Г.А.Потьомкіна» постійне музейне життя посяде в постійній музейній експозиції. Загалом буде  представлено більше 10 робіт історичного парадного портрету.
5. Будинок архітектора (вул. Карла Лібкнехта, 1). Презентує близько 50 робіт членів спілки архітекторів та молодих фахівців у галузі «архітектура». Естафета поколінь, нерозривний творчий зв’язок – характерна риса діяльності творчої спілки.
6. Арт-центр «Квартира» (Червона площа, 3, кв. 1). Зали арт-центру презентують глядацькій аудиторії близько 50 фоторобіт звичайних та відомих наших співвітчизників, розкривають потаємний світ кожної людини. Кольорове та чорно-біле фото дозволяють відчути особистості технічних та естетичних можливостей сучасної фототехнології. Роботи виконані відомими майстрами та початківцями.
7. Галерея «ТЕЛЕГА» (вул. Короленка, 15). Презентує роботи відомих майстрів нашого міста: В’ячеслава Апета, Сергія Ісаєва, Василя Тевяшова. Емалі, акварель, класичний живопис олійними фарбами, безперечно, не залишать найвишуканішу глядацьку аудиторію певних художньо-естетичних вражень.
8. Центральна міська бібліотека (вул. Леніна, 23). Фотопортрет відомих майстрів спілки фотохудожників Дніпропетровщини;
9. Спілка художників (вул. Набережна Леніна, 11). Галерея робіт «Портрет» вихованців театрально-художнього коледжу  включає в себе низку прекрасних за технічною досконалістю та переконливістю студентських робіт. Крім того, в експозиції будуть представлені 25 робіт виконані  членами спілки художників України. Естетичне враження буде значно посилено від перегляду вишуканих за  манерою та бездоганним виконанням «Портрету».
    Ознайомитися з артпроектом «Портрет від класики до сучасності» можна упродовж двох тижнів. Вхід вільний, додають в управлінні.