Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Презентація нового проекту Будинку мистецтв «Мости дружби

   26 листопада о 16.00 у Будинку мистецтв (вул. Філософська,23, приміщення колишнього кінотеатру «Червоногвардієць») відбудеться презентація нового проекту Будинку мистецтв «Мости дружби». Про це повідомили в управлінні культури та мистецтв Дніпропетровської міської ради.
   У цьому році спрямованість проекту направлена на вивчення та встановлення зв’язків між Україною та Республікою Білорусь. Захід підготовлено спільно з регіональним громадським об’єднанням  «Білоруси Придніпров’я». Презентація проекту відбудеться на фоні виставки художника Михайла Кублика «Історичні та сакральні місця Білорусі й України». Автор виставки влітку цього року за сприяння об’єднання «Білоруси Придніпров’я» здійснив дві поїздки до Білорусі та створив більше 40 полотен, які відображають знакові місця Республіки Білорусь: Несвіж, селище Мир, місто Гродно, Брестська фортеця, Біловезька пуща. Історія і сучасність, ліричні сільські пейзажі та величні стіни замків, церков та фортець – в центрі уваги художника, зазначають у Будинку мистецтв.
   Під час презентації виступлять носії білоруського та українського фольклору,  журналісти, вокалісти,  краєзнавці, майстри народних ремесел, представники мистецтва та науки. Дніпропетровські телевізійники Станіслав Повод та Тамара Котишева були ініціаторами та учасниками створення фільму «Сурсько-Литовська сага», який буде продемонстровано гостям заходу.
   Історія зв’язків білорусів з Катеринославом-Дніпропетровськом сягає ще XVIII  сторіччя, коли селяни казенної мануфактури з Могилівської губернії були переведені до міста Катеринослава і заснували суконну фабрику. Митці України та Білорусі завжди мали добрі дружні зв’язки: дніпропетровські поети не раз перекладали твори своїх білоруських сябрів,  художники і скульптори створювали нові цікаві роботи на території сусідів, артисти активно обмінювались гастрольними поїздками, додають у Будинку мистецтв.