Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Показ кінофільму «Тіні забутих предків» з нагоди ювілею прем’єри цього художнього фільму.

   4 вересня о 20.30 на вул. Набережній В.І. Леніна в районі готелю «Дніпропетровськ».  . відбудеться показ кінофільму «Тіні забутих предків» з нагоди ювілею прем’єри цього художнього фільму. Про це повідомили в управлінні культури та мистецтв Дніпропетровської міської ради. До перегляду фільму можуть долучитися усі бажаючі.
   4 вересня  цього року минає 50 років від того дня, коли кінофільм «Тіні забутих предків» вперше змогли побачити глядачі. Півстоліття тому прем’єра стрічки відбулась в київському кінотеатрі «Україна». На сьогодні це, безумовно, культовий легендарний фільм, відомий у багатьох країнах світу.
   Фільм відзнято за однойменною повістю відомого українського письменника Михайла Коцюбинського. Ідея екранізації виникла в музеї письменника під час підготовки до сторіччя від дня народження письменника. Фільм створив на рідкість цікавий і різнобічно талановитий колектив з високою творчою планкою: на той час  закохані в мистецтво, зачаровані Гуцульщиною молоді митці змогли створити шедевр українського поетичного кіно. Серед них: режисер -  видатний  український і  вірменський кінорежисер, народний артист України та  Вірменії, лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка (1991 рік, посмертно) Сергій Йосипович Параджанов, оператор-постановник - народний артист України Юрій Іллєнко, композитор - народний артист України Мирослав Скорик, художники-постановники  - Георгій Якутович та Михайло Раковський.
   Фільм не є просто екранізацією прози Коцюбинського, це цілком самостійний твір мистецтва, де відсутнє копіювання сюжетних ліній повісті. Роздуми про людину і цінність життя розкриваються на фоні щедрої та барвистої декоративності Гуцульщини та доповнюється звуком, ритмом, композицією кадру – всіх зображальних засобів кіномистецтва. Більшість кіномитців світу вважають «Тіні забутих предків» особливою кінофілософією. Фільм отримав 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях у двадцять одній країні
    Головні ролі Івана та Марічки у фільмі виконують Іван Миколайчук та Лариса Кадочнікова. Різноманітні спогади Івана Миколайчука підтверджують велике значення для нього як молодого актора участі у фільмі. Його природнє бажання пошуку Добра і Краси знайшло реалізацію у ролі Івана Палійчука. Сергій Параджанов зазначав: «Іван умів вклонитися і дитині, і квітці, і небу. Я не знаю більшого національного генія. До нього це був Довженко».
    Відзначення ювілею прем’єри фільму «Тіні забутих предків» відбудеться відповідно до розпорядження Кабінету міністрів України одночасно в різних містах: Києві, Львові, Дніпропетровську, Одесі, Харкові, Маріуполі, Івано-Франківську, Чернівцях, зазначають в управлінні.