Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Виставка петриківського розпису «Спадкоємність традиції».

   21 лютого о 13.00 у приміщенні Дніпропетровського Будинку мистецтв (вул. Філософська, 23) планується відкриття виставки петриківського розпису «Спадкоємність традиції». Про це повідомили в управлінні культури та мистецтв Дніпропетровської міської ради.
   На виставці «Спадкоємність традиції» близько 100 творів, їх автори - славетні митці Тетяна Пата і Федір Панко, заслужені майстри народної творчості Валентина Дека, Ніна Турчин, Тетяна Гарькава, діти та учні Федора Панка. В експозиції традиційні декоративні панно, розписані дерев’яні вази і тарілки. На виставці також представлені відомості про  життя та творчість великих художників Тетяни Пати і Федора Панка і їх фотографії. На відкриття виставки завітають родичі Тетяни Пати, лауреати мистецької премії Тетяни Пати, шанувальники народного мистецтва, зазначають в управлінні.
   Петриківський декоративний розпис зараз відомий далеко за межами нашої країни, заслуга у цьому як відомих майстрів початку ХХ сторіччя Тетяни Пати, Надії  Білокінь, Орини Пилипенко, які брали участь у першій виставці українського  народного мистецтва у Москві 1936 року, так і учнів Тетяни Пати і Федора Панка. Петриківська школа декоративного малювання відкрита у 1936 році, здійснила чотири випуски, серед випускників якої славнозвісні майстри: Марфа Тимченко, Галина Прудникова, Марія Шишацька, Зоя Кудіш, Василь Соколенко, Віра Клименко-Жукова та Федір Панко. Саме вони формували обличчя декоративно-прикладного мистецтва  України до 80-х років ХХ сторіччя. Тетяна Пата була учасником багатьох республіканських, всесоюзних та міжнародних виставок,  прийнята до лав Спілки художників, нагороджена медаллю «За трудову доблесть», мала звання заслуженого майстра народної творчості, додають в управлінні.