Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Засідання круглого столу на тему: «Обговорення пропозицій щодо міської програми поводження з безпритульними тваринами».

3 квітня о 15.00 у приміщенні Дніпропетровської міської ради (просп. К.Маркса, 75, поверх 7, "Біла зала") відбудеться засідання круглого столу на тему: «Обговорення пропозицій щодо міської програми поводження з безпритульними тваринами». Про це повідомили в управлінні внутрішньої політики Дніпропетровської міської ради.

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА МІСЬКА РАДА

ГРОМАДСЬКА РАДА

ПРЕС-РЕЛІЗ ДО КРУГЛОГО СТОЛУ:

«ПРОБЛЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ЧИСЕЛЬНОСТІ БЕЗПРИТУЛЬНИХ
ТВАРИН В ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ»

 
Існуюча в даний час у Дніпропетровську система регулювання чисельності безпритульних тварин не гуманна, фінансово витратна і малоефективна.  В місті відсутня система моніторингу чисельності безпритульних тварин, не ведеться аналіз ефективності проведених заходів щодо зниження їх чисельності, відсутні науково і економічно обгрунтовані методи вирішення даної проблеми.
В результаті вивчення практичного досвіду європейських країн та інших областей України в даній сфері, слід зробити висновок, що проблема потребує комплексного підходу: з одного боку, найбільш ефективним і науково підтвердженим методом зменшення чисельності безпритульних тварин є метод їхньої стерилізації хірургічним шляхом і з цією метою необхідно організувати роботу з проведення масової стерилізації всіх безпритульних тварин в місті, з іншого – необхідно забезпечити відповідальне ставлення власників тварин до своїх вихованців.
Окремою проблемою є захист городян і, особливо, дітей від нападів безпритульних тварин.
Для здійснення вилову безпритульних тварин необхідно визначити виконавців, уповнова-жених у сфері поводження з тваринами в місті, розгорнути роботу з масової стерилізації безпритульних тварин. Безпритульні тварини, які пройшли стерилізацію, вакцинацію, реєстрацію, ідентифікацію можуть бути випущені в міське середовище з урахуванням вже наявної щільності популяції тварин у районі випуску. Випуску підлягають виключно неагресивні, здорові тварини. Пріоритетною є передача стерилізованих безпритульних собак любителям тварин.
З метою забезпечення збору та обробки інформації про динаміку чисельності тварин в місті, прогнозування її змін, оцінки ефективності проведених заходів, розробки рекомендацій для ухвалення подальших рішень, необхідно організувати систему моніторингу ситуації, яка відбувається у сфері поводження з бездомними тваринами.
З огляду на те, що однією з причин поповнення популяції безпритульних тварин в місті є безвідповідальне до них ставлення їхніх власників (тварини виявляються викинутими, кинутими в місцях продажу), відсутності в місті служби пошуку тварин, які загубилися, необхідно організувати роботу, спрямовану на усвідомлення власниками відповідальності за своїх вихо-ванців, гуманного ставлення до безпритульних тварин, вирішення проблеми безпритульних тварин цивілізованими методами.
27 грудня 2011 року рішенням Дніпропетровської обласної ради № 206-10/VIприйняла Програму поводження з безпритульними тваринам и в Дніпропетровській області. Зараз ведеться робота по підготовці міської програми.
 
З метою всебічного обговорення та підготовки комплексних пропозицій до вирішення проблеми чисельності безпритульних тварин у місті Дніпропетровську з ініціативи Громадської ради при Дніпропетровській міській раді 03.04.2012 р. о 15-00 у приміщенні виконкому Дніпропетровської міської ради відбудеться круглий стіл за участю представників громадських організацій, у тому числі зоозахисних, науковців, профільних органів управління, ветеринарів, засобів масової інформації.  
На круглому столі пропонується обговорити питання:
1. Про розробку міської програми поводження з безпритульними тваринами та регулювання їх чисельності у Дніпропетровську.
2. Про затвердження міських правил поводження з домашніми тваринами.
3. Щодо проблем організації стерилізації безпритульних тварин.
4. Про створення в місті Дніпропетровську притулку для безпритульних тварин.
5. Щодо захисту мешканців міста від нападів безпритульних тварин.
6. Щодо організації міст поховання домашніх та безпритульних тварин та утилізації залишків хворих тварин.
7. Про участь громадськості у вирішенні проблеми поводження з безпритульними тваринами та зменшення їх чисельності.
 
За результатами круглого столу планується опрацювання рекомендацій для Дніпропетровської міської ради та її органів, ухвалення резолюції учасників круглого столу.