Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпровській міській раді триває Всеукраїнська науково-практична конференція «Парк тоталітарних періодів як інструмент декомунізації Дніпра»

alt31 березня у Дніпровській міській раді стартувала всеукраїнська конференція, на якій представники мерії, а також фахівці з Києва, Львова, Запоріжжя та Кривого Рогу обговорюють створення на території міста Дніпра «Парку тоталітарних періодів».

«Парк має бути відкритий уже наступного року. Наразі завдяки виконавчій владі та КП «Етнографічні парки Дніпра» ми почали збирати артефакти. Багато пам’ятників збереглися, близько 20 ми вже знайшли», – зазначив директор КП «Агентство розвитку Дніпра» Володимир Панченко.


Вже відомо, що серед експонатів буде пам’ятник Леніну, можливо, навіть не один. Є й монументи Калініна та Петровського. Також будуть представлені таблички з назвами вулиць на честь діячів СРСР. Представники міської ради кажуть, що наразі розглядають три локації для розташування експозиції. Які саме – поки секрет. Наразі відомо тільки, що вони не в центрі міста.

«Історики попрацювали з архівами. Тепер вони більш чітко скажуть, в чому проявлявся тоталітарний режим у нашому місті та області: репресії, Голодомор, переслідування інакодумців та багато іншого. Сьогодні ми будемо говорити більш предметно, називати прізвища, конкретних людей та намагатися дати їм оцінку», – зазначив директор КП «Етнографічні парки Дніпра» Дмитро Каюк.

Для побудови парку міська рада планує залучити інвесторів. Обіцяють, що на виставці буде представлено багато цікавих експонатів, які приваблюватимуть не лише українських, а й іноземних туристів. Фахівців з інших міст на конференцію запросили для того, щоб розробити найбільш вдалу концепцію та отримати досвід від колег.

«Я приїхав на конференцію для обговорення декомунізації, зокрема, її історичного аспекту. Львів ще на початку 90-х років позбувся радянської топоніміки. Дніпро приступає до цього, вже багато напрацювань здійснено, але робота ще триває. Такий парк необхідний. Він нагадуватиме про злочини та трагічний період історії», – сказав аспірант Львівського національного університету ім. Івана Франка Роман Тютенко.
alt

alt

alt

alt

alt