Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі відкрилась експозиція музею «Громадянський подвиг жителів Дніпропетровщини у подіях АТО»

alt23 січня в історичному музеї ім. Д. І. Яворницького відкрилась експозиція «Громадянський подвиг жителів Дніпропетровщини у подіях АТО», присвячена перебігу подій на сході України та героїчним вчинкам мешканців області.

«Будь-який музей – це перш за все спогади. І справді, з квітня 2014 року є про що згадати. Можна згадати не тільки добровольців, які стали на захист Батьківщини від агресії Росії, а й лікарів, які першими почали приймати поранених наших побратимів, чи волонтерів, які, кинувши все, взялися допомагати у відновленні Збройних Сил України. Ми пам'ятаємо всіх, хто загинув. І цей музей – це навіть не музей АТО, а музей національно-громадянського подвигу наших земляків», – зазначив гість заходу, народний депутат Дмитро Ярош.

На відкритті експозиції побував і міський голова Дніпра Борис Філатов. Виставка розгорнулась у трьох залах. У першій – експозиція на металевих конструкціях, які символізують зруйнований внаслідок бойового протистояння Донецький аеропорт. Простір тематично поділений на шість блоків: тимчасово переміщені особи, волонтерські об'єднання області, перебіг подій та бойовий шлях військових підрозділів, журналісти в зоні АТО, відродження капеланства, участь медиків у порятунку бійців.

«Ми працювали над музеєм рік. Ініціаторами стали самі учасники бойових дій. Окремим нюансом виставки є велика стіна СМС-повідомлень із зони АТО. Це є головним акцентом та елементом окремої роботи для кожного відвідувача: саме там він залишається наодинці та сам вирішує, що читати, в якій послідовності, що думати», – прокоментував експозицію керівник робочої групи зі створення музею «Громадянський подвиг жителів Дніпропетровщини у подіях АТО» Юрій Фанигін.

У другій залі демонструється панорамний відеофільм «Дніпропетровщина у подіях АТО. 2014 – 2016». За допомогою проекторів стрічка відтворюється на чотирьох стінах приміщення і занурює глядача в атмосферу бойових дій. «Я не уявляла, як важко буде зробити такий проект. По-перше, технічно. Думаю, в Україні – це єдиний кінозал у форматі 360 градусів, де демонструється фільм, зроблений повністю з хроніки. По-друге, важко було морально: ми передивилися дуже багато матеріалу і пропустили його крізь себе, адже за 20 хвилин нам треба було показати всі аспекти цієї війни і Дніпро в ній», – зазначила співавторка фільму та відомий волонтер Наталія Хазан.

Третя частина експозиції – зала увічнення пам'яті воїнів АТО, де демонструються майже 500 фотопортретів загиблих бійців Українських Збройних Сил та військових формувань, які народились, мешкали, навчались, працювали та призивались до лав армії з Дніпропетровщини. Також тут експонуються особисті речі майже 50 загиблих: нагороди, документи, книги, елементи військової форми, спорядження, деякі речі – зі слідами від смертельних куль та уламків снарядів, рештки озброєння, ікони, запальнички, годинники, шахи тощо.

«Тяжкі емоції, які не можна передати словами! Адже хлопці за сьогоднішній мир віддали свої життя. Це дуже важко, і, дай Боже, щоб інші сім'ї не відчули цього, а просто прийшли подивитись і зрозуміли, за що наші бійці воювали», – зазначила дружина загиблого військового Світлана Губа.

Вхід на виставку безкоштовний. Організатори експозиції кажуть, що вона буде поповнюватись новими експонатами, які згодом передаватимуть до музею.
alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt