Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Звіт міського голови за 2013 рік та основні напрямки роботи у 2014 році

ЗВІТ
Дніпропетровського міського голови Куліченка І.І.
про діяльність міської ради у 2013 році
та завдання на 2014 рік


  Шановні депутати, шановна громада!
 

 У 2013 році Дніпропетровська міська рада здійснювала свою діяльність, спрямовану на розвиток міста та міської інфраструктури, керуючись Указом Президента України Про Національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава” (№ 128/2013 від 12.03.2013).

2013 рік видався досить важким, і нам не вдалось виконати все, що було заплановано реалізувати, але, не зважаючи на важку економічну ситуацію в Україні, нам вдалось виконати основні завдання у соціально-економічній, промисловій, інвестиційній сфері, у галузі житлово-комунального господарства, торгівлі та послуг, транспорту та зв’язку. Багато було зроблено у підвищенні матеріальної бази сфери освіти, охорони здоров’я.

Не зважаючи на постійний брак коштів, нам вдалось провести ряд знакових культурних та спортивних заходів. Велика робота була проведена у сфері соціального захисту населення, міська влада не скоротила жодної соціально значимої програми. Враховуючи те, що 2013 рік визначено Указом Президента України В.Ф. Януковича роком Дитячої творчості, були в повному обсязі реалізовано міські програми щодо підтримки талановитих дітей та молоді міста. Ми, навіть, змогли добитися зростання соціально-економічних показників у 2013 році, в порівнянні з 2012 роком. Реалізуючи Стратегію розвитку м. Дніпропетровська нам вдалось почати диверсифікацію інфраструктури міста, трансформуючи його з виключно науково-індустріального у торгівельне місто та місто надання бізнес-послуг. З кожним роком спостерігається позитивна динаміка розвитку міста. У 2013 році ще однією окрасою міста стали водоспад “Поріг ревучий” та Храм на честь Собору Святого Іоанна Хрестителя.

Інтенсивний та динамічний розвиток міста відбувається, зокрема, й завдяки постійному ефективному діалогу місцевих органів влади та громади, активній громадянській позиції та інтеграції мешканців міста у вирішення поточних завдань. Зі свого боку Дніпропетровська міська влада, у вкрай важкій економічній ситуації, виконує план соціально-економічного розвитку м. Дніпропетровська.

З кожним роком наше місто стає затишніше, сучасніше та комфортніше для життя. Підтвердженням цьому слугує позитивне враження, яке справляє Дніпропетровськ на мешканців та гостей міста.
На моє глибоке переконання, сучасний Дніпропетровськ – це результат роботи команди людей, які генерують ідеї, проектують їх виконання і, безпосередньо, втілюють у життя. Тому дякую за плідну працю на протязі 2013 року депутатському корпусу, виконкому Дніпропетровської міської ради, керівникам підприємств, установ та всім мешканцям м. Дніпропетровська.

  У СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІЙТАБЮДЖЕТНІЙСФЕРІ

За підсумками 2013 року до загального фонду міського бюджету надійшло власних доходів у сумі 1174,1 млн грн, а з урахуванням трансфертів, отриманих з вищестоящих бюджетів, 2168 млн грн, що становить 85,5% та 84,9% відповідно до плану.

Основна причина невиконання показників бюджету – це завищення Міністерством фінансів України темпів зростання показників бюджету міста на 2013 рік у порівнянні з фактичними їх надходженнями у 2012 році по доходах, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів.

У 2013 році у порівнянні з 2012 рокомнадходження власних доходів до міського бюджету збільшилися на 48,4 млн грн або на 4,3% в основному за рахунок збільшення платежів податку на доходи фізичних осіб – на 41,3 млн грн або на 5,2%.

З 18 дохідних джерел міського бюджету не забезпечено виконання по 10 на загальну суму 205,8 млн грн.

У 2013 році перевиконано план по надходженнях до бюджету розвитку спеціального фонду міського бюджету на 55 млн грн або на 26%.

Надходження платежів до бюджету розвитку у 2013 році у порівнянні з 2012 роком збільшилися на 85,4 млн грн або на 47,1%!Внаслідок проведеної роботи із забудовниками залучено пайові кошти до бюджету розвитку в сумі 12,2 млрд грн (підготовлено та укладено 70 договорів про пайову участь на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури).

Загальний обсяг видатків міського бюджету, з урахуванням трансфертів із вищестоящих бюджетів, за 2013 рік становив 2,5 млрд грн. Забезпечено виконання планових призначень по загальному фонду – на 93,7%, по спеціальному фонду – на 34,7%.
На оплату захищених статей бюджету було направлено 485 млн грн, що становить 97% до плану.
Найбільшу питому вагуу загальному обсязі видатків міського бюджету становили видатки на утримання установ та закладів соціально-культурної сфери, соціальний захист населення та виконання соціальних програм – 53,5% (1,4 млрд грн).
Згідно з Програмою економічного і соціального розвитку міста за 2013 рік на будівництві та реконструкції об’єктів соціального призначення освоєно всього 47,6 млн грн капітальних вкладень, закінчено роботи та введено в експлуатацію:
– систему опалення з використанням енергозберігаючих технологій КПНЗ міського Палацу дітей та юнацтва по вул. Набережна Перемоги (0,645 Гкал/год);
– водопровід по вул. Кримській від буд. 9 до буд. 38 (0,32 км);
– приміщення комунального закладу “Дніпропетровський міський соціальний гуртожиток” Дніпропетровської міської ради на 30 осіб.
         У 2013 році прийнято до комунальної власності територіальної громади міста 4 об’єкта державної та приватної власності.
         В рамках реалізації пілотних проектів реконструкції кварталів застарілого житлового фонду у місті Дніпропетровську у 2013 році завершена розробка 2 проектів детальних планів території кварталів застарілого житлового фонду:
– обмеженого вулицями Героїв Сталінграда, Єрмолової, Матроською та 152-ї дивізії;
– обмеженого вулицями Осінньою, Байкальською, Косіора.
В рамках підготовки до проведення чемпіонату Європи з баскетболу “ЄвроБаскет-2015” в Дніпропетровську будується спортивно-розважальний центр для проведення змагань світового рівня (на 6000 відвідувачів). 21 травня Президентом України В.Ф. Януковичем було закладено капсулу у фундамент центру.

Основні показники соціально-економічного розвитку міста у 2013 році:
за 11 місяців 2013 року реалізовано промислової продукції на суму 51,5 млрд грн, що становить більше чверті від загального обсягу реалізації по області (за рік очікується 57 млрд грн);
середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника по місту становила 3 223,18 грн, що порівняно з відповідним періодом минулого року більше на 6,3 %;
заборгованість із виплати заробітної плати з початку року зменшилась у 2,1 рази або на 3,2 млн грн, і станом на 01.01.2014 становила 2,9 млн грн;
– обсяг прямих іноземних інвестицій наростаючим підсумком станом на 01.10.2014 становив 2,7 млрд дол. США, що 14,2 % більше обсягів інвестицій на початок 2013 року.
Таким чином, я можу говорити про те що незважаючи на важку економічну ситуацію в Україні, ми виконуємо план соціально-економічного розвитку м. Дніпропетровська. З задоволенням хочу констатувати про поступове, хоча і невелике, соціально-економічне зростання у м. Дніпропетровську.
 

У СФЕРІ МІЖНАРОДНИХ ЗВ’ЯЗКІВ

Хочу сказати про розширення міжнародних зв’язків м. Дніпропетровська у 2013 році.
Підписано 2 угоди про встановлення партнерських стосунків між м. Дніпропетровськ та м. Солнок (Угорщина) і м. Зугдіді (Грузія). 
Дніпропетровськ відвідали 16 делегацій дипломатичного корпусу, 17 іноземних делегацій та 4 делегації представників ЄБРР та ЄІБ.
Були проведені Дні Латвії у Дніпропетровській області та у Дніпропетровській торгово-промисловій палаті відбувся бізнес-семінар і Біржа ділових контактів підприємців Латвії та України.
       З 25 по 27 квітня 2013 року у Дніпропетровську проходило перше виїзне засідання Асамблеї європейських регіонів (АЄР) в Україні. Основні заходи проходили у “Європейському містечку” (було зведено у Дніпропетровську на площі між облдержадміністрацією та обласною радою), участь у роботі конференції взяли близько 200 делегатів. Серед них: генеральний секретар АЄР Паскаль Гьорген, представники регіонів європейських держав, дипломатичних установ, депутати Європарламенту, керівники регіонів України. Уряд України представляли Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул та Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник.
         
         У 2013 році були започатковані такі міжнародні проекти як:

1. “Завершення будівництва метрополітену у м. Дніпропетровську”
25 жовтня 2013 року було підписано угоду між Європейським Інвестиційним Банком та Україною, а також між Європейським Інвестиційним Банком та КП “Дніпропетровський метрополітен” про надання 2-ї частини кредиту на суму 152 млн євро;
2.Впровадження заходів з енергозбереження у бюджетних будівлях м. Дніпропетровська
13 грудня 2013 року підписано Кредитний договір (між КП “ДМЕСКО” та ЄБРР) та Договір гранта (між КП “ДМЕСКО”, міською радою та ЄБРР);
3.“Розбудова спроможності до економічно обґрунтованого планування розвитку областей і міст України”(РЕОП)
Під час реалізації проекту за 2013 рік було розроблено Демографічний прогноз міста Дніпропетровська до 2030 року та Модель бюджетного та економічного прогнозування;
4. “Місцевий економічний розвиток міст України” (МЕРМ)
У 2013 році:
–    затверджено систему індикаторівоцінки ефективності впровадження Стратегічного плану розвитку міста Дніпропетровська до 2020 року;
–    розроблено маркетингово-інвестиційну стратегію міста;
–    затверджено логотип та порядок оформлення промоційної продукції м. Дніпропетровська.
Створено інформаційний сайт “Дніпропетровськ запрошує Вас!” (“Dnipro invites you”), який відображає міжнародне життя міста Дніпропетровська, та допомагає формувати і просувати позитивний імідж міста, знайомити з його інвестиційним потенціалом.
27-28 листопада 2013 року в м. Москва відбувся V Міжнародний форум Міжнародний форум Міжнародна Асамблея столиць і крупних міст (МАГ) “Мегаполіс: ХХІ сторіччя. Єдиний економічний простір Євразії. Міста у світі що розвивається”. В рамках цього Форуму була проведена ХХІ річна сесія МАГ, де поряд з розглядом інших важливих питань було прийнято рішення обрати мене Першим віце-президентом МАГ. Це надасть нам розширенні можливості реалізовувати свої міжнародні економічні інтереси на Євразійському просторі.
Таким чином, міжнародна політика м. Дніпропетровська має багатовекторну направленість і ефективно реалізується по основним стратегічним напрямкам співробітництва.
 

У ГАЛУЗЯХ ПРОМИСЛОВОСТІ ТА ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

У зв’язку з тим, що Дніпропетровськ – це величезний промисловий центр України, одним з головних показників його розвитку є розвиток промисловості та енергетики.
На жаль, за підсумками роботи базових підприємств промисловості міста протягом 2013 рокутемпи промислового виробництвау порівнянні з 2012 роком в цілому мають зниження майже на 7,8%, у тому числі: металургія – на 3,9%, машинобудування – на 28%, енергетика – на 4,8%.
Лідерами за темпами нарощування виробництвау металургійному комплексі є: ПАТ “Євраз ДМЗ ім. Петровського” (110%), ПАТ “Комінмет” (109%), ПАТ “Інтерпайп Дніпропетровський втормет” (106%).
Значною подією року стало отриманняпаспорту вводу в дію тавиведення на проектну місячну потужністьелектросталеплавильного комплексу “Інтерпайп сталь”. У 2013 році виплавлено 1 млн тон високоякісної сталі.
Серед лідерів підприємств машинобудівної галузі за темпами росту обсягів виробництва необхідно відмітити: ПАТ “Дніпровагонрембуд” (136%),ПрАТ “Дніпропетровський тепловозо-ремонтнийзавод” (138%), ПАТ “Придніпровський ремонтно-механічний завод” (134%).
На виконання рішень уряду на підприємствах міста впроваджуються новітні технології та випускаються імпортозаміщуючі товари.
Визнаним досягненням підприємств ДП “ВО ПМЗ ім. О.М. Макарова”, ДКБ “Південне” ім. М.К. Янгеля є створення двигуна четвертого ступеня для європейського ракетоносія “Вега”. У 2013 році проведені 2 успішні запуски ракети-носія “Дніпро”, “Зеніт -3SLB”, та 3 пуски РН “Антарес”.Основна конструкція першого ступеня РН “Антарес” розроблена в кооперації з українськими підприємствами.
В минулому році введено в дію підприємство “Аксор Індастрі” – перший в Україні виробник віконної фурнітури європейського рівня.
Підприємствами міста створено сучасний музей “Парк ракет”. За рахунок власних коштів ДП “КБ “Південне” ім. М.К. Янгеля” побудовано зливний колектор діаметром 1 000 мм довжиною 155 м (вартістю 4,14 млн грн), проводяться роботи з будівництва житлових будинків для своїх працівників на ж/м Червоний Камінь (у квітні 2014 року планується здати житловий будинок на 127 квартир, кошторисна вартість 25 млн грн).
Промислові підприємства здійснюють шефство та надають благодійну допомогу навчальним та лікувальним закладам міста: 25 дитячим садкам, середнім школам і професійно-технічним закладам, 10 школам-інтернатам і дитячим будинкам, 6 лікарням.
У місті затверджено та реалізується Цільова програма з енергозбереження та енергоефективності м. Дніпропетровська на 2013 – 2016 роки, та інвестиційна програма “Підвищення енергоефективності у бюджетних установах та закладах м.Дніпропетровська із впровадженням енергетичного перфоманс-контракту” на 2013 – 2024 роки. Загальне фінансування проекту 20 млн євро. Також ЄБРР залучено кошти інвестиційного (безповоротного) гранту Фонду в Східній Європі у сумі 2,5 млн євро. Перший транш складатиме 10 млн євро.
У 2013 році влаштовано систему опалення з використанням енергозберігаючих технологій у КПНЗ “Міський палац дітей і юнацтва” –1,73 млн грн. На об’єкті впроваджено систему локальної автоматизованої системи обробки даних з електроенергії.
У рамках державно-приватного партнерства реалізується спільний проект по тепловій санації 3 будівель – СЗШ № 53, НВК № 122 и ДНЗ № 299 затвердженою вартістю 8,4 млн грн. На завершення проекту з місцевого бюджету у 2013 році використано 3,2 млн грн.
Проведено роботи по утепленню фасадів, покрівлі, заміні вікон на енергозберігаючі.
Від робіт, які були проведенні у 2013 році в рамках реалізації енергозберігаючих програм перейдемо до того масиву робіт, який було виконано у сфері житлово-комунального господарства та будівництва.
 

У ГАЛУЗІ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ТА БУДІВНИЦТВА

У 2013 році було виконано капітальний ремонт 90 та поточний ремонт 177 житлових будинків на загальну суму 25 млн. грн.
Загальний обсяг робіт з поточного ремонту автошляхів міста склав 460 тис. кв. м, у тому числі за рахунок бюджетних коштів – 260 тис. кв. м, за рахунок кредитних коштів – 200 тис. кв. м. Загальний обсяг фінансування на поточний ремонт склав113,9 млн грн, у тому числі бюджет – 63,9 млн грн, кредит – 50 млн грн.
Нажаль цього року капітальний ремонт доріг через відсутність коштів не виконувався.
Санітарним очищеннямтаутриманням вулиць була охоплена площа 5,3 млн кв. м (246 об’єктів).
На виконання робіт з утримання вулично-шляхової мережі міста виділено з місцевого бюджету майже 45 млн грн.
У 2013 році підприємством “Міськсвітло” виконано робіт з ремонту та утриманню електромереж зовнішнього освітлення міста на суму 19,3 млн грн, з яких 5,8 млн грн – на поточний ремонт, 13,5 млн грн – на утримання та електроенергію.
Поточним ремонтом виконано роботи на 108 об’єктах міста.
При експлуатації зовнішнього освітлення значна увага приділяється енергозбереженню. В місті успішно впроваджується система керування та контролю за допомогою каналу GSM (61 контролюючих пунктів, 3 радіоканали), придбано 10 терміналів та 3 шафи зовнішнього освітлення.
У 2013 році КП “Гідроспоруди” виконані роботи по утриманню та ремонту мереж зливової каналізації на суму 11,3 млн грн. Проведено ремонтні роботи на 40 об’єктах міста, у тому числі з утримання 12 насосних станцій та 10 фонтанів.
Поточний ремонт та утримання 13 мостів та шляхопроводів виконано на площі 66,5 тис. кв. м на суму 2,7 млн грн.
Отже роботи у сфері житлового-комунального господарства у 2013 році виконувалось за поточним планом. Звичайно проблеми і роботи у цій сфері завжди вимагають підсиленої уваги, на жаль, не втрачають своєї актуальності і потребують збільшення фінансування.
 

У ГАЛУЗІ ТОРГОВЕЛЬНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ ТА СФЕРИ ПОСЛУГ

Обсяг роздрібного товарообігу за 2013 рік склав 18,8 млрд грн, що на 0,9 млрд грн більше, ніж у 2012 році.
У 2013 році відкрито 69 магазинів (з них: продовольчих – 19, непродовольчих – 50 площею 11,63 тис. кв. м на 563 робочих місця) та розпочали роботу 36 підприємств ресторанного господарства на 1560 посадкових місць. 
Відкрито 3 великих торговельних об’єкта загальною площею 28,6 тис. кв. м.
У сфері платних послуг міста забезпечено виконання обсягів у сумі13, 5 млрд грн (це на рівні 2012 року).
На сьогоднішній день у місті зареєстровано 13701 об’єкт торгівлі, у тому числі: магазинів – 4231; підприємств ресторанного господарства – 1337, супермаркетів – 102 (у тому числі 4 гіпермаркети) та торговельних центрів – 71.
Обсяги виробництва продукції підприємств харчової промисловості міста за 2013 рік зросли на 8,9% та склали близько 8,5 млрд грн.
У 2013 році забезпечено надходження місцевих податків і зборів у сумі 247 млн грн (у 2012 році – 173 млн грн).
На території міста функціонує 70 ринкових об’єктів, протягом 2013 року проведено 15 ярмарків на 57 ярмарко/днів за участю господарств з сільських районів області та підприємств-виробників харчових продуктів, організовано 15 ярмаркових майданчиків.
З огляду на ці показники, я можу говорити, про певну трансформацію Дніпропетровська з суто науково-промислового центру ще й у торгівельне місто та місто надання бізнес-послуг.
 

У СФЕРІ ДОЗВІЛЬНОЇ СИСТЕМИ, ПІДПРИЄМНИЦТВА, АДМІНІСТРАТИВНИХ ПОСЛУГ ТА ІНВЕСТИЦІЙ

Станом на 01.01.2014 у м. Дніпропетровську зареєстровано 89 774 суб’єктів підприємницької діяльностіфізичних осіб та 49 421 – юридичних осіб. У порівнянні з 2012 роком кількість зареєстрованих суб’єктів господарювання збільшилась на 6,7%.
На малих та середніх підприємствах міста зайнято 216,3 тис. осіб.
У сфері підприємництва упродовж 2013 року створено близько 13 тис. нових робочих місць.
У 2013 році обсяг надходжень до місцевого бюджету від діяльності малого і середнього підприємництва становив 240,3 млн грн, що на 42,9% більше, ніж у 2012 році.
Розроблені Інвестиційний Паспорт міста та Дорожня карта інвестора (при взаємодії з підприємцями та громадськими об’єднаннями).
Сформовано Перелік інвестиційних пропозицій та інноваційних розробок підприємств та установ міста. На сьогодні у переліку знаходяться 47 інвестиційних проектів та 69 інноваційні пропозиції.
Зметою поліпшення якості надання адміністративних послуг суб’єктам господарювання та мешканцям м. Дніпропетровська у  2013 році створено Центр надання адміністративних послуг Дніпропетровської міської ради.
Враховуючи географічні особливості та існуючу транспортну інфраструктуру міста, роботу Центру надання адміністративних послуг Дніпропетровської міської ради організовано в 2-х приміщеннях –“Правобережний” (просп. Карла Маркса, 75) та “Лівобережний” (просп. Газети “Правда”, 42).
Спільним розпорядженням голови обласної державної адміністрації та Дніпропетровського міського голови прийнято рішення щодо надання адміністративних послуг структурними підрозділами облдержадміністрації через Центр. Таким чином Центру надано статус обласного.
Розпочавши роботу з видачі всього 10 видів адміністративних послуг, станом на 01.01.2014 у Центрі суб’єкти звернення можуть отримати 91 адміністративну послугу.
За 2013 рік у Центрі надано понад 23 тис. адміністративних послуг.
Таким чином, в місті ефективно реалізується одне з головних завдань програми економічних реформ Президента України на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”.
 

У ГАЛУЗІ ТРАНСПОРТУ І ЗВ'ЯЗКУ

Деякі позитивні зрушення відбувались у транспортній системі міста.
Обсяги перевезень у 2013 році МКП “Дніпропетровський електротранспорт” склали близько 106,6 млн пасажирів (з них платних – 39,1 млн, пільгових – 68,5 млн).
Протягом року підприємством за кредитні кошти було придбано та введено в експлуатацію 30 од. чеських трамвайних вагонів, які перебували в попередній експлуатації в Німеччині.
За позитивним висновком Фінансово-кредитної ради при Кабінеті Міністрів України підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України “Оновлення рухомого складу тролейбусного парку м. Дніпропетровська” (придбання 92 нових тролейбусів)”.
З метою збільшення доходів від перевезень пасажирів на підприємстві впроваджений пілотний проект “Термоквиток” на трамвайних маршрутах №4, №12, №16.
Державним підприємством “Дніпропетровський метрополітен”у 2013 році було перевезено 7,5 млн пасажирів.
Протягом 2013 року пасажирські перевезення здійснювалися приватними підприємствами на 147 маршрутах загального користування, на яких було задіяно 1900 од. автобусів.
Проведено конкурс з перевезень пасажирів на міських маршрутах загального користування, приватними підприємствами придбано понад 650 автобусів на загальну суму 189 млн грн, у тому числі вітчизняного виробництва типу “Еталон”, “Богдан”, “Рута” майже на 130 млн грн.
У 2013 році:
– збудовано світлофорні об’єкти по вул. Набережна Перемоги, 44 та вул. Набережна В.І. Леніна, 33 (готель “Дніпропетровськ”);
– капітально відремонтовано світлофорні об’єкти по вул. Київська (СШ № 85) та на перехресті просп. Пушкіна – вул. Шмідта;
–встановлено 391 новий та замінено 730 непридатних до експлуатації дорожніх знаків;
– нанесено дорожньої розмітки на вулицях міста протяжністю 399,62 км;
– проведено модернізацію на 23 світлофорних об’єктах, встановлено 630 од. обладнання;
– встановлено 30 модулів зворотного відліку часу на транспортних світлофорах на 8 світлофорних об’єктах.
Таким чином, ми намагаємось в повному обсязі задовольнити збільшившийся попит на пасажирські перевезення в місті. Можемо сьогодні говорити, що ті позитивні зміни, які відбулись у 2013 році та заплановані заходи щодо покращення транспортної інфраструктури міста у 2014 році дозволяють нам говорити проте, що ми рухаємося у правильному напрямку.
 

У СФЕРІ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА

Як для великого промислового містаактуальними залишаються питання охорони навколишнього середовища, зменшення шкідливих викидів у повітря та водойми.
У результаті виконання заходів Програми щодо зменшення забруднення атмосферного повітря основними підприємствами-забруднювачами м. Дніпропетровська викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря скоротилися на 14,9 тис. т. Фінансування заходів здійснювалося за рахунок власних коштів підприємств, витрачено 788,5 тис. грн.
З метою вирішення питань поводження з побутовими відходами у місті спроектовано 2-й пусковий комплекс 1-ї черги будівництва регіонального сміттєпереробного “Комплексу раціонального використання та зберігання побутових відходів “Правобережний”. 

У СФЕРІ ОСВІТИ

Проведено капітальні та поточні ремонти у 65 загальноосвітніх навчальних закладах, 31 дошкільному навчальному закладі, 5 позашкільних навчальних закладах.
Значними подіями 2013 року стали:
– відкриття на базі на базі дитячого будинку “Берегиня” Комунального закладу освіти “Дошкільний навчальний заклад № 105”; 
– перепрофілювання КЗО СЗШ № 90 у КПНЗ “Центр художньо-естетичної творчості”. 
Розпочато укомплектування сучасним медичним обладнанням медичних кабінетів у 151 загальноосвітньому навчальному закладі на суму 1,4 млн грн. Проведено ремонт 71 медичного кабінету.
 

У СФЕРІ КУЛЬТУРИ

Було продовжено роботу щодо створення муніципальних закладів культури. У 2013 році на базі КСК “Шинник” створено комунальний заклад “Культурно-спортивний комплекс “Шинник” міської ради, збережено як об’єкт культури клуб ДП НВО “Електровозобудування”.
Протягом року у місті проведено понад 70 культурно-масових заходів.
Найбільш значне з них – День міста Дніпропетровська. 14 вересня 2013 року святкові програми пройшли на 18 основних майданчиках міста, в яких булозадіяно понад 500 творчих колективів, а це близько 7 тис. учасників. В рамках свята пройшли: І Міжнародний фестиваль пісочної анімації “Прикосновение”, этнофестиваль “Українське місто”, традиційний парад оркестрів,І міський рок-фестиваль “ДнепроРок-2013”, І Всеукраїнський фестиваль біт-бокса, рок-фолк опера “Одвечная песня” Білоруського театру тощо. 
Відбулося урочисте відкриття Храму на честь Собору Святого Іоанна Хрестителя. Храм вінчає скульптура Іоанна Хрестителя, висота якої становить 7,5 м. і є найбільшою на території країн СНД.
До Дня Перемогипроведено акцію “Безмертний полк” та огляд військових підрозділів та техніки. 
В рамках відзначення 70-ї річниці визволення м. Дніпропетровськавід фашистських загарбників біля пам’ятника воїнам 152-ї стрілецької дивізії відбулися урочистості за участю Президента України В.Ф. Януковича та історична реконструкція “Форсування р. Дніпро”.
У жовтні на ж/м Тополя було встановлено пам’ятний знак Герою Радянського Союзу, піхотинцю М.О. Панікасі.
Продовжувались роботи по капітальному ремонту пам’ятника Т.Г.Шевченку на Комсомольському острові та благоустрою прилеглої території з улаштуванням водоспаду “Поріг ревучий”, який урочисто було відкрито до Дня міста.
Протягом року було вручено 14 іменних міських мистецьких премій як відзнака найвищого мистецького досягнення року в різних видах мистецтв. 25 провідних діячів мистецтв міста отримували потягом року стипендії міського голови та мали змогу реалізовувати свої творчі задуми.
Більше 400 учнів та творчих колективів шкіл естетичного виховання стали переможцями у всеукраїнських та міжнародних конкурсах.
 
Однією з найважливіших подій у роботі бібліотек міста стало відкриття у травні 2013 року на базі Центральної міської бібліотеки Центру слов’янської писемності і мови за участю Митрополита Дніпропетровського та Павлоградського Іринея.
Протягом 2013 року за кошти міського бюджету була організована робота по укріпленню матеріальної бази закладів культури. На виконання програми по енергозбереженню встановлено понад 210 кв. м металопластикових вікон та дверей, виконано комплекс робіт з утеплення фасаду будівлі Дитячої музичної школи № 17 на ж/м Ігрень, виконано ремонтні роботи в 28 приміщеннях закладів культури.
Під час проведення робіт з реконструкції приміщення для ДМШ №3 завершено спорудження 2-го поверху будівлі, прокладено 100% мереж зовнішніх комунікацій та 80% обсягу внутрішньо-будівельних мереж.
 

У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я

Протягом року продовжувалась робота щодо реформування системи охорони здоров’я м. Дніпропетровська.
Нафункціонування лікувальних закладівпервинногорівнянадання медичної допомоги у2013 роцібуловиділенозбюджету 230,6 млн грн,що на26 млн грн більше, ніж у 2012 році.
Проведено ремонтні роботи в 52 амбулаторіях на суму близько млнгрн. Для переоснащення Центрі ввідповідно до затвердженоготабелюоснащення зміського бюджету виділено понад 2 млнгрн.
Активно впроваджується в амбулаторіях містаелектронний реєстрпацієнтів.На початок 2014 року доелектронногореєстру внесеноінформацію про 960тис. мешканців міста,які надали на це дозвіл. За 2013 рік з міського бюджету для придбання комп’ютерів та нової оргтехніки витрачено більше 500 тис. грн.
Протягом 2013 року в центрах первинної медико-санітарної допомоги міста був впроваджений пілотний проект державного регулювання цін на гіпотензивні препарати. Завдяки злагодженій роботі медичних працівників та більш ніж 180 аптечних закладів державна субвенція на часткове відшкодування вартості ліків використана на 99,95%.90% хворих на гіпертонічну хворобу отримали в лікувальних закладах міста рецепти на гіпотензивні препаратиза зниженими цінами. Загальний обсяг державного відшкодування вартості гіпотензивних препаратів становить 3,4 млн грн.
Видатки на безкоштовне забезпечення медикаментами пільгових категорій населення міста склали більш 9,7 млн грн.
 

У СФЕРІ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ

В 2013 році традиційно надавалась допомога мешканцям міста, які потребують соціального захисту.
У 2013 році на виконання Комплексної програми соціального захисту ветеранів війни та праці “Ветеран” використано майже 3,3 млн грн, Комплексної програми соціального захисту інвалідів “Турбота” – 2,5 млн грн, програми надання послуг та інших видів допомоги соціально-незахищеним верствам населення – 3,1 млн грн, програми соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – 2,3 млн грн.
Адресну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг родинам інвалідів отримали 2107 осіб на суму 2,2 млн грн.
Проведено капітальний ремонт житла 16 ветеранам Великої Вітчизняної війни на суму 827,4 тис. грн.
При відділенні реабілітації міського центру соціальної допомоги працює “Соціальне таксі” для інвалідів. Протягом 2013 року 661 особа скористалася цією послугою.
Проведена робота по оформленню 10 квартир соціально незахищеним громадянам, потерпілим від пожеж, багатодітним родинам, інвалідам ВВв, дітям-сиротам, а також відселеним з аварійних будинків з загрозою обвалом. Всього за 2013 рік виділено 52 квартири та видано 29 ордерів.
Протягом року у місті створено 18,6 тис. робочих місць. Працевлаштовано 11,6 тис. осіб, у тому числі 123 інваліда.
У 2013 році спостерігалася позитивна динаміка погашення заборгованості із виплати заробітної плати. За рік заборгованість зменшилася на 52,2% і на 01.01.2014 склала 2,9 млн грн.
Протягом року призначено субсидію на оплату житлово-комунальних послуг 18,8 тис. сімей. Загальний розмір призначених субсидій – 3,8 млн грн.
Матеріальну допомогу соціально-незахищеним верствам населення отримали 6671 осіб на суму 5,1 млн грн.
Пенсії виплачуються своєчасно, заборгованість відсутня.
У 2013 році виконані роботи щодо облаштування пандусами Центрів первинної медико-санітарної допомоги міста.
 

У СФЕРІ ФІЗКУЛЬТУРИ І СПОРТУ, МОЛОДІЖНОЇ ТА СІМЕЙНОЇ ПОЛІТИКИ

Продуктивно пройшов рік і в плані реалізації молодіжної та сімейної політики, всіляко підтримуються проведення спортивних заходів в Дніпропетровську.
У 2013 році у місті встановлено 145 дитячих та спортивних майданчиків, з них – 41 дитячий майданчик, 44 тренажерних майданчиків, 50 баскетбольних та 10 майданчиків з комплексом “Street Workout”, на ці потреби було витрачено 4,7 млн грн.
Проведено Міжнародний фестиваль здорового способу життя “Workout fest”, в якому взяли участь більше 100 титулованих спортсменів світу, та більше 10 тис. активної молоді міста.
14 вересня 2013 року за участю Віце-прем'єр-міністра України О. Ю. Вілкула у м. Дніпропетровську відкрито кільцеву канатну дорогу для воднолижників і вейкбордистів. Дніпропетровська кільцева воднолижна канатна дорога є єдиною дорогою такого класу в Україні.
У 2013 році була затверджена програма “Фізкультурна перерва” для учнів початкових класів загальноосвітніх начальних закладів міста на 2013-1017 роки. З 05.09.2013 фізкультурна хвилинка була започаткована в усіх школах міста Дніпропетровська.
З метою популяризації баскетболу у березні – квітні 2013 року проведена дитячо-юнацька баскетбольна ліга, в якій взяло участь понад 2,5 тис. школярів.
 
За підсумками дев`яти етапів Програми навчилися плавати 8 967 дітей початкових класів з 41 загальноосвітнього навчального закладу міста. Також впродовж липня у Дніпропетровську діяли школи плавання на відкритій воді, заняття в яких безкоштовно відвідало понад 3 тис. юних мешканців регіону.
У рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України “Діти – майбутнє України” у 2013 році завершено реконструкцію приміщення Комунального закладу “Дніпропетровський міський соціальний гуртожиток”. Заклад розраховано на 30 осіб з числа дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування.
У жовтні створено Комунальний заклад “Дніпропетровський міський соціальний центр матері та дитини”. Заклад розраховано на перебування 15 жінок з дітьми. Оформлено установчі документи та укомплектовано штат працівників, підготовлено проектну документацію на проведення реконструкції приміщення.
У 2013 році  іменну стипендію міської ради отримало 102 студента, на ці заходи використано 860,7 тис. грн.
Проведено щорічний міський конкурс проектів “Молодь Дніпропетровська – рідному місту” серед молодих вчених міста та визначено 8 переможців із 32 поданих проектів, на здійснення проектів виділено 243,3 тис. грн.
 

У СФЕРІ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ДІТЕЙ

Окремо необхідно зауважити на проведені програми в місті щодо соціальної підтримки соціально незахищених дітей.
 
Станом на 01.01.2014 на первинному обліку перебуває 1758 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них у сімейних формах виховується1551 дитина, що складає 88,2%. За 2013 рік цей показник зріс на 7%.
За поточний рік усиновлено 54 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, з них громадянами України 49 (за 2012 рік– 80).
Під опікою та піклуванням перебувають 1242 дитини-сироти та дитини, позбавлені батьківського піклування, що складає 70,6% від загальної кількості дітей цієї категорії по місту. Цей показник збільшився на 2,9% у порівнянні з 2012 роком.
Із 1297 дітей, які виховуються в сім’ях опікунів, піклувальників допомогу на дітей отримують 1136, з них 548 дітей отримують максимальну державну допомогу.
Станом на 01.01.2014 у місті функціонує 13 дитячих будинків сімейного типу та 83 прийомні сім”ї, в яких виховується197 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
У 2013 роцістворено6 дитячих будинки сімейного типу та 25 прийомних сімей, до яких влаштовано 65 дітей.
Значна увага приділялась захисту житлових прав дітей цих категорій. У 2013 році затверджена Програма забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2013-2015 роки. Станом на 01.01.2014 мають житло на праві власності та на праві користування 1213 дітей, що складає  68,9 %.
 
З радістю можу повідомити, що в Дніпропетровську почали закриватися інтернати та дитячі будинки для дітей, які позбавлені батьківської опіки, через нестачу дітей-сиріт, в тому числі і соціальних. Завдяки тому, що діти виховуються в прийомних сім’ях та в дитячих будинках сімейного типу у місті Дніпропетровську намітилась позитивна тенденція відмирання інституту дитячих будинків та інтернатів. Спустошені будинки були передані під розташування дитячих садків.
 

ЗВ’ЯЗКИ З ГРОМАДСЬКІСТЮ

Насиченим виявився 2013 рік і в плані громадської активності.
В рамках виконання Програми формування позитивного іміджу м. Дніпропетровська 18.05.2013 на фестивальному причалі проведено соціальну акцію фестиваль рокової музики “Rising Up”. Метою проведення соціальної акції була популяризація символіки міста шляхом розповсюдження сувенірної продукції та проведення конкурсів щодо знання міста. Під час проведення фестивалю серед учасників заходу було проведено анкетування. Захід відвідало більше 1500 осіб.
Продуктивно в минулому році працювала і Громадська рада при Дніпропетровській міській раді. У 2013 році проведено 12 “круглих столів” та 5 засідань Громадської ради при Дніпропетровській міській раді з важливих питань розвитку та життєдіяльності міста.                 Робота Громадської ради дала імпульс для реалізації наступних ініціатив:
– відкрито скейт-парк “Молодіжний” на ж/м Червоний камінь, заплановано відкриття скалодрому та велотраси; 
– впроваджується ініціатива зі створення мережі вело-доріжок;
– реалізується проект “Культурна мапа Дніпропетровщини”;
– ведеться робота з впровадження європейського досвіду соціальної реабілітації інвалідів;
– внесено пропозиції до “Програми регулювання чисельності безпритульнихтварин у м. Дніпропетровськ”, тощо.
25 листопада 2013 року відбулась зустріч із представниками Світового банку. Обговорювалась роль громадськості у розбудові держави.
29 листопада 2013 рокувідбулась зустріч із надзвичайним і повноважним послом Грузії в Україні Міхеілом Уклебою. Відзначено активну співпрацю із грузинською діаспорою та підтримано ініціативу щодо реалізації проекту “Алея дружби народів”.
Громадська рада проводила аналіз роботи районів міста щодо виконання міської програми “Турбота” та безперешкодного доступу до об’єктів інфраструктури мешканців міста з особливими потребами.
За 2013 рік в місті Дніпропетровську було проведено близько 514 мирних масових заходів. Активно здійснювалисвою діяльність такі політичні партії як: Партія регіонів, Комуністична партія України, Всеукраїнськеоб’єднання “Батьківщина”, Всеукраїнське об’єднання “Свобода” (яка діє спільно з ГО “ГРАД” (А.Денисенко), ДОГО “Радянський центр”, ДОГО “Всеукраїнський союз радянських офіцерів імені гвардії полковника Гуназа В.М.”, ДОГО “Гвардія-Дніпро”, ГО “Земля і воля” (Пісаревський К.І), ГО “Спільна справа” (В. Романенко).
Разом з тим акції та масові заходи зазначених партій та громадських організацій у місті проходили мирно і не стали такими, які привернули б увагу значної частини населення.
У місті створено сприятливі умови для розвитку інститутів громадянського суспільства та громадянської активності населення, налагоджено постійний конструктивний діалог та ефективну взаємодію між місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та громадсько-політичними силами.
 

ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ НА 2014 РІК

Згідно з Програмою економічного і соціального розвитку міста на 2014 рік передбачається зростання обсягів реалізованої продукції у діючих цінах на 1,4%, обсягів експорту (на 1,7%) та імпорту (на 5,7%) товарів, середньомісячної заробітної плати – на 9,1% (до 3 600 грн) та фонду оплати праці працівників, зайнятих економічною діяльністю – на 9,1%, введення в експлуатацію 120 тис. кв. м загальної площі житла.
За рахунок коштів міського бюджету у 2014 році планується закінчити роботи та ввести в експлуатацію об'єкти:
–  водопостачання верхньої зони північної частини сел. Таромське (0,3 км);
– ІІ чергу водопроводу на ж/м Чаплі (1 км) та водопроводів по вул. Гостинній (0,3 км);
– каналізаційні колектори по Запорізькому шосе (1,7 км), по просп. Кірова (1,7 км), в районі вул. Калинової (0,9 км) та системи каналізування вул. Ялинової ж/м Чаплі (1,2 км);
– газопровід в Самарському районі (Ігрень) (2,2 км);
–    будівлю СЗШ № 124 в (470 учнів, площа реконструкції – 1 319 кв. м);
–    котельну та інженерні мережі у ДНЗ № 379 в АНД районі (0,5 Гкал/год);
–    будівлю притулку для розміщення Дніпропетровського центру первинної медико-санітарної допомоги № 4 (180 відвідувань в зміну);
–    будівлю майстерні під дитячу музичну школу по просп. Пушкіна, 75 (365 учнів в день);
–    приміщення комунального закладу “Дніпропетровський міський центр матері та дитини” (на 30 осіб);
І чергу реконструкції стадіону на території Молодіжного парку відпочинку та дозвілля.
На 2014 рік заплановано роботи з будівництва багатоповерхового житлового будинкупо вул. Агнії Барто в районі будинку № 2, а також роботи з виконання заходів з інженерного захисту території міста, ліквідації підтоплення та дотримання вимог природоохоронного законодавства промисловими підприємствами, організаціями та установами міста тощо.
Планується продовжити будівництво правобережного з’їзду з Кайдакського мосту, розпочати будівництво транспортної розв’язки в різних рівнях на перехресті Донецького шосе та вул. Березинської, запроектувати та розпочати будівництво під’їзної дороги до залізничного вокзалу “Центральний” з боку вул. Набережної Заводської.
На сьогодні розглядається можливість розпочати реконструкцію елементів благоустрою парку Лазаря Глоби, ремонт бульварної частини вул. Набережної Перемоги від Мерефо-Херсонського мосту до спортивного комплексу “Восход”. Також, розглядаються питання капітального ремонту вул. Набережної Перемоги від вул. Космічної до Південного мосту, пр. Героїв, пл. Петровського,  вул. Курчатова, вул. Робочої.
У 2014 році планується продовжити роботу з Європейським Банком Реконструкції та Розвитку і Європейським Інвестиційним Банком в рамках:
– проекту “Завершення будівництва метрополітену у м. Дніпропетровську”;
– проекту “Впровадження заходів з енергозбереження у бюджетних будівлях м. Дніпропетровська”;
– грантового проекту “Корпоративний розвиток транспортної системи м. Дніпропетровська”;
– грантового проекту “Впровадження єдиного електронного квитка”.
Планується реалізувати наступні промоційні компанії:
– “Дніпропетровськ – столиця космічних технологій”;
– проведення конкурсу серед школярів 10-11 класів середньоосвітніх шкіл “Дніпропетровськ – місто моєї мрії”;
– запровадження єдиного уроку “Дніпропетровськ – новий щодня” з метою інформування школярів про новий логотип міста;
– проведення конкурсу “Дружнє таксі” з метою підвищення якості сервісу послуг перевезення гостей та мешканців міста.
Планується забезпечити реалізацію пілотного інвестиційного проекту “Заводський” (формування пропозицій інвесторам щодо вільних земельних ділянок, промислових будівель, зон відпочинку тощо).
В 2014 році завершується розробка комплексної схеми транспорту міста Дніпропетровська на період до 2030 року.
Планується завершити розробку 2 проектівдетальних планів території кварталів застарілого житлового фонду:
– обмеженого проспектом Газети “Правда”, вулицями Радищева, Софії Ковалевської, Путилівської, Полтавської та Дарницької;
– обмеженого просп. Кірова, вулицями Нахімова, Вакуленчука та Титова.
На 2014 рік заплановане завершення розробки Проекту детального плану території ж/м “Лівобережний-3”.
Буде продовжене будівництво знакового для міста об’єкту – другої черги І лінії Дніпропетровського метрополітену. Планується будівництво 3-х станцій метро: “Театральна”, “Центральна”, “Музейна”.
До 2015 рокув Дніпропетровську з’явиться новий залізничний вокзал та автостанція по вул. Червонозаводський (з виходом на Набережну Заводську) для пасажирів приміських сполучень із зручною сучасною інфраструктурою і великою стоянкою для автомобілів і автобусів. Одночасно планується здійснити реконструкцію Центрального залізничного вокзалу, Привокзальної площі та вулиці Червонозаводської. 
Значною подією в рамках підготовки м. Дніпропетровська до зустрічі учасників фінального чемпіонату Європи 2015 року з баскетболу є реконструкція міжнародного аеропорту Дніпропетровськ тапалацу “Метеор”.
Реалізується проект відновлення Свято-Успенського собору.
Перед нами у 2014 році буде стояти велике стратегічне завдання – прийняття Генерального плану розвитку міста Дніпропетровська до 2026 року, орбговорення якого наразі триває на офіційному сайті Дніпропетровської міської ради.
 

Шановні депутати, мешканці міста, громада!

Наприкінці хочу підбити наступні підсумки. У 2013 році ми в черговий раз своєю сумлінною працею довели, що поставивши собі мету ми завжди наполегливо йдемо до її досягнення. Звичайно мені б дуже хотілось щоб багато економічних показників були вищими за ті що ми маємо, адже в Дніпропетровську закладено величезний потенціал. В цьому році будемо намагатися реалізувати поставлені завдання, будемо розбудовувати та економічно зміцнювати рідне місто, спробуємо зневолювати всі несприятливі умови, які вже сьогодні намічаються на шляху до реалізації наших цілей. Нас чекає важка, але дуже цікава робота, тому я розраховую на консалідованість наших дій. Адже зазначу ще раз, що всі наші досягнення – це результат копіткої, важкої спільної роботи всіх мешканців міста!
Дякую за увагу!

  • Звіт міського голови за 2013 рік та основні напрямки роботи у 2014 році