Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Алергію не можна лікувати самотужки.

  altВсім, хто страждає на алергію слід звертатися до лікаря-алерголога, а не займатися самолікуванням. На цьому під час прямої телефонної лінії наголосила доктор медичних наук, заслужений лікар України, головний позаштатний алерголог департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради Євгенія Дитятковська. «Ми знаходимось у декількох тижнях від початку загострення такого алергічного захворювання як поліноз, тобто алергії на пилок вітроопилюваних рослин. У нашому регіоні вона найбільш поширена під час так званої третьої пилкової хвилі, коли відбувається пилкування полині, амброзії, лободи, соняшнику, кукурудзи, циклахени. Цей перід припадає на кінець серпня і  продовжується протягом вересня. На жаль, у нашому місті досить багато мешканців, які страждають на поліноз. Через це закликаю дніпропетровців, що мають такі симптоми, як сльозотеча, нежить, можливий кашель, ознаки задушливості, обов’язково звертатися до алерголога. Помилково ці симптоми можуть бути сприйняті за простудні, але вони є ознаками і алергічних захворювань», - зазначила Євгенія Дитятковська. 
  За її словами, особливістю полінозу є його сезонність, тобто початок і кінець в один і той же період часу. «Для захворювання характерна також перехресна харчова  алергія на такі продукти як мед, горіхи, соняшник, халва, кукурудзяна та соняшникова олія, кавун, диня, гірчиця, майонез, селера та інші трави. У тих хворих, які не дотримуються прописаної дієти і вживають ці продукти, спостерігається сильне загострення алергії, яке може призвести до тяжного протікання хвороби. Ще одна оосбливість полінозу - перехресна алергія на ліки, що містять трави або виготовлені з трав. У зв'язку з цим наголошую, що фітотерапія є небезпечною для хворого на алергію і може призвести до летальних наслідків. Лікувати алергію повинен виключно лікар-алерголог, який обстежує і призначає необхідну комбінацію препаратів, - додала  Євгенія Дитятковська. 
  Консультацію алерголога можна отримати в алергологічному кабінеті консультативно-діагностичного центру  клінічного об’єднання швидкої допомоги  (колишня міська лікарня №7, вул. Бардіна, 1).