Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У місті продовжено реалізацію проекту з регулювання цін на ліки для гіпертоніків.

  altУ Дніпропетровську продовжується реалізація пілотного проекту з державного регулювання цін на лікарські засоби для гіпертоніків. Про це під прес-конференції повідомила заступник директора департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради Тетяна Квітницька. За її словами, у першому півріччі проект було призупинено, з цього тижня його поновлено. «Суть проекту у тому, що гіпертонікам по рецептам лікарів ліки в аптеках продають за зниженими цінами. При цьому з державного бюджету виділяються кошти для  відшкодування аптекам вартості препаратів. На цей рік  Дніпропетровську виділено 3 мільйони 405 тисяч гривень. Аптечні заклади поступово включаються в процес продажу гіпотензивних препаратів за зниженими цінами, оскільки необхідний час для того, щоб обновити комп’ютерну систему для надання такої послуги», - зазначила Тетяна Кравець.
   Для отримання рецепта на гіпотензивні препарати, необхідно звернутися до дільничного або сімейного лікаря, лікаря-кардіолога, немобільні хворі можуть викликати лікаря  додому. Лікар не лише випише рецепт, а й підкаже аптеки, які вже залучені до проекту і відпускають ліки за зниженими цінами. За словами Тетяна Квітницької, в аптеках за рецептами лікарів можна придбати за зниженими цінами 324 найменування препаратів як вітчизняного, так і імпортного виробництва,  які мають у складі такі хімічні молекули:  еналаприл, лізиноприл, метопролол, небіволол, бісопролол, ніфедипін, амлодипін; комбіновані препарати: еналапріл з діуретиком, лізиноприл з діуретиком, лізиноприл з амлодипіном. «Важливо, що у рецепті лікар вказує не назву препарату, а саме хімічні молекули, а вже в аптеці фармацевт пропонує той чи інший препарат необхідного складу. Загалом для пацієнтів знижки на такі препарати можуть становити від 60 до 90%, але є й такі ліки, на які знижки не розповсюджуються. Все залежить від того, що саме необхідно хворому», - додала Тетяна Квітницька.
  Під час прес-конференції було наголошено на важливості профілактики гіпертонії. «На жаль, останнім часом гіпертонія помолодшала, раніше її вважали хворобою людей пенсійного віку, зараз страждають і люди працездатного віку. Щоб уникнути цієї  хвороби варто вести здоровий спосіб життя, відмовитися від шкідливих звичок, особливо паління, оскільки воно призводить до спазму сосудів. Слід споживати менше солі і мучних виробів, віддавати перевагу овочам та фруктам. Хворі на гіпертонічну хворобу повинні пожиттєво приймати базисну терапію гіпотензивними препаратами», - сказала головний терапевт департаменту Тетяна Кравець.
  У Дніпропетровську у реєстрі хворих на гіпертонію перебувають понад 238 тисяч дніпропетровців.