Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпропетровську майже вдвічі знизився показник переривання вагітності.

alt  Цього року у Дніпропетровську порівняно з аналогічним періодом минулого року майже вдвічі знизився показник переривання вагітності. Про це повідомили у департаменті охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради. На сьогодні на 1 тисячу жінок фертильного віку припадає 4 аборти, тоді як минулого року на 1 тисячу жінок було 7 абортів. Сімейні лікарі та акушери-гінекологи постійно інформують населення про те, як готуватися до вагітності,  зберегти репродуктивне здоров'я та про методи контрацепції. Вони також розповсюджують інформаційні листівки  і буклети на ці теми. Окрім того, для запобігання небажаної вагітності фахівці ведуть роз'яснювальну роботу серед підлітків, зокрема виступають з презентаціями та  лекціями у загальноосвітніх навчальних закладах та на батьківських зборах. Для жінок з тяжкими захворюваннями, яким вагітність та пологи загрожують життю (тяжкі вади серця, захворювання нирок, цукровий діабет тощо), соціально незахищених жінок та дівчаток-підлітків у 2012 році придбані контрацептиви на суму близько 30 тисяч гривень. Такі заходи також поліпшують роботу з планування сім’ї та дозволяють зберегти репродуктивне здоров’я жінок, зазначають у департаменті.
  На сьогодні у місті діє програма «Здоров’я дітей та матерів Дніпропетровська на 2009-2015 роки». Програма з-поміж іншого включає заходи, спрямовані на посилення профілактичної направленості медичних послуг з репродуктивного здоров’я; забезпечення якості медичної допомоги у сфері репродуктивного здоров`я; створення рівних для чоловіків та жінок репродуктивних прав, враховуючи доступ  до служб охорони репродуктивного здоров’я;поліпшення доступу до медичних послуг підлітків; забезпечення соціально незахищених верств населення засобами запобігання небажаній вагітності, додають у департаменті.
  У департаменті зазначають, що у місті працюють 12 Центрів первинної медико-санітарної допомоги. У кожному центрі первинної медицини та консультативно-діагностичних центрах працюють «Школи матерів» для вагітних та «Школи батьків» для членів їх сімей, де готують до пологів та навчають як правильно поводитися з немовлям.
  На сьогодні у Дніпропетровську понад 540 тисяч жінок, з них близько 260 тисяч – фертильного віку (від 15 до 49 років).