Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У місті стало менше дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

    altНа сьогодні у Дніпропетровську зменшилась кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Якщо у минулі роки таких дітей налічувалось понад 2 тисячі, то на сьогодні  їх у місті 1 тисяча 894. Про це під час прямої гарячої лінії повідомила начальник управління-служби у справах дітей Дніпропетровської міської ради Алла Литовченко. «Найважливішим для дітей все-таки залишатись у рідній родині. З метою своєчасного виявлення дітей, які опинились у складних життєвих обставинах,  працівники управлінь-служб у справах дітей постійно проводять перевірку проблемних сімей. На  сьогодні таких  виявлено 123 дитини. Вони в полі нашого зору, з-поміж іншого, наші працівники допомагають  дітям отримати свідоцтво про народження, реєстрацію за місцем мешкання, батькам - в оформлені документів та в пошуках роботи», - зазначила Алла Литовченко. За її словами, не завжди діти хочуть залишитись жити з батьками. З початку року 30 дітей самовільно залишили домівку. Часто діти покидають дім через насилля у сім’ї. «Останнім часом випадки насильства над дітьми почастішали, на сьогодні їх зареєстровано  15. Тому ми ведемо активну роз’яснювальну роботу у школах у дітьми, вчителями та з батьками. Я звертаюсь до мешканців міста з проханням зателефонувати, до нашої служби, якщо вам відомо про випадки насильства над дітьми»,- додала Алла Литовченко.
    Управлінням-службою у справах дітей направлено до судів 43 позовні заяви на позбавлення батьківських прав батьків, наразі готують  9 документів щодо позбавлення батьківських прав. Такі позови подаються через невиконання батьківських обов’язків.
  Як зазначила Алла Литовченко, з початку року 107 дітей залишились без батьківського піклування, з них 56 дітей влаштовано під опіку та піклування в сім'ї громадян, 4 дитини у прийомні сім’ї, 1 дитину до будинку сімейного типу, 4 дитини усиновлено, 13 дітей перебувають у державних закладах.
   На сьогодні у місті на обліку знаходяться 753 дитини, які перебувають у складних сімейних обставинах та 1 тисяча 894 дитини–сироти та дитини, позбавлених батьківського піклування. З них майже 1 тисяча 500 дітей виховуються у сімейних формах виховання.  Зокрема, 1 тисяча 267 дітей виховуються під опікою в сім’ях громадян, 136 у прийомних сім’ях, 70 дітей у дитячих будинках сімейного типу.