Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Жінки вибирають продовженя роду.

Жінки вибирають продовження родуВ останні роки у місті спостерігається  стабільна зміна репродуктивного вибору жінок на користь продовження роду — співвідношення кількості пологів до кількісті абортів становить 3:1. Про це під час прес-конференції повідомила головний акушер-гінеколог департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради Галина Одінцова. “За три місяці поточного року показник кількості пологів на тисячу жінок фертильного віку становить 10.7, тоді як показник абортів — 3.   Для привернення уваги мешканців до  свого репродуктивного здоров'я у місті з 10 по 20 травня проходила декада планування сім ї. За час проведення декади до акушерів-гінекологів звернулося понад 10 тисяч жінок щодо збереження репродуктивного здоров'я та питань контрацепції. Усім їх була надана необхідна допомога та консультація,» - зазначила Галина Одінцова.
     Загалом під час цих десяти днів у місті проводилась і активна санітарно-просвітницька робота — це і лекції, всеобучі для молоді у загальноосвітніх закладах, технікумах, училищах, вищих навчальних закладах щодо збереження репродуктивного здоров'я, сучасних засобів контрацепції, профілактики інфекцій, які передаються статевим шляхом. Окрім того, проводились і вуличні акції “Бажані діти в бажаний час”.  Ідеальним у плануванні родини вважається той факт, коли молода пара, яка планує укласти шлюб, проходе обстеження у лікарів. Обстеження передусім допоможе спланувати і народити бажаних здорових дітей у майбутньому, додала  головний акушер-гінеколог департаменту.
       Окрім  національної програми «Репродуктивне  здоров'я нації», у місті працює міська програма „Здоров’я дітей та матерів  Дніпропетровська на 2009-2015 роки”. У Дніпропетровську за останні 10 – 15 років втричі знизився показник  абортів (в 2011році – 13,5  проти  – 59,8  на  1 тис. жінок фертильного віку у 1995 році). За перший квартал поточного року цей показник становить 3 проти 3,5 за аналогічний період минулого року.
     За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, термін «планування родини»  передбачає ті види діяльності, які  мають на  меті  допомогти  окремим особам та  подружнім  парам уникнути небажаної  вагітності;  народити бажаних дітей; регулювати інтервали між  вагітностями;  вибирати  час  народження  дитини в залежності від віку батьків  та стану їхнього  здоров'я;  визначити  число дітей у  родині.