Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофиЗ нагоди 26-х роковин  Чорнобильської катастрофи 826 вдів (вдівців) померлих громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, отримають  матеріальну допомогу у розмірі  550 гривень. Про це під час прес-конференції повідомила заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Дніпропетровської міської ради Ірина Кікнадзе. “Відсьогодні вже розпочато видачу цієї матеріальної допомоги зазначеній категорії населення. З кожним роком її розмір збільшується — у 2009-2010 роках виплачувалося по 300 гривень, у 2011 — 500 гривень. Цільова матеріальна допомога виплачується з міського бюджету в рамках  комплексної програми соціального захисту громадян Дніпропетровська, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на 2011 - 2013 роки. Відповідна міська програма працює вже 6 років поспіль”, - зазначила Ірина Кікнадзе.
  Соціальний захист чорнобильців здійснюється згідно із Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” та іншими нормативно-правовими актами, якими загалом передбачено  53 види пільг, допомог і компенсацій. Міська програма посилює  соціальний захист чорнобильців міста та направлена на поступове вирішення найбільш гострих проблем постраждалого населення. В рамках програми до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС  (14 грудня) будуть проведені  виплати щорічної  матеріальної допомоги у розмірі 450 гривень усім інвалідам – чорнобильцям. Для оздоровлення чорнобильців виділяються кошти з державного та міського бюджетів. У 2010 році коштом міського бюджету було озоровлено 50 осіб, у 2011 — 112, цього року планується оздоровити 138 чорнобильців. Окрім того, коштом міського бюджету інваліди – чорнобильці забезпечуються мобільними засобами зв’язку у разі відсутності технічних умов проведення лінійного телефонного зв’язку, із розрахунку  35 гривень на місяць. Третій рік триває акція з надання операторами кабельних мереж інвалідам – чорнобильцям   50 %  знижки за користування  кабельним телебаченням, сказала Ірина Кікнадзе.
   За її словами, міська програма надала змогу суттєво зменшити витрати громадських чорнобильських організацій міста на оренду приміщень, у яких вони розташовані, до 1 гривні на рік. З початку цього року 154 дружин (чоловіків) померлих громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, смерть яких не пов’язана з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС щомісяця отримають з міського бюджету адресну допомогу у розмірі 100 гривень на оплату житлово-комунальних послуг . З травня цього року, у разі затвердження рішення виконкому міської ради, буде розпочато часткове відшкодування витрат комунальному   підприємству "Ритуальна служба" за надані послуги в похованні громадян, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи, у розмірі  1 тисяча 500 гривень, додала Ірина Кікнадзе.
   У місті  мешкає 7тисяч 397 осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них: 1тисяча 101 особа – І категорії, 3 тисячі 737 осіб – ІІ категорії, 1 тисяча 142 особи – ІІІ категорії, дітей чорнобильців -  1 тисяча 19.