Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Кожна родина, яка хоче народити здорову дитину повинна планувати вагітність.

Кожна родина, яка хоче народити здорову дитину повинна планувати вагітністьКожна родина, яка хоче народити здорову дитину повинна планувати вагітність. Про це під час прямої телефонної лінії повідомила головний акушер-гінеколог департаменту охорони здоров'я Дніпропетровської міської ради Галина Одінцова. “Ще до планування вагітності жінка повинна звернутися до лікаря акушера-гінеколога, який дасть поради щодо підготовки до народження дитини, зокрема поради з харчування, відпочинку, фізичного навантаження, оздоровлення. При необхідності жінці призначається курс лікування. Все це дозволяє  спланувати бажану вагітність та народити здорову дитину. Але, на жаль,  ще не всі родини відповідально ставляться до народження майбутньої дитини. Наприклад у минулому році 11 жінок (в 2010 році таких було 14) жодного разу до пологів не відвідали лікаря акушера-гінеколога”, - зазначила Галина Одінцова.
   У 2011 році в місті народилось 13 тисяч 237 дітей — це на 54 дитини більше, ніж у 2010 році. «85,8%  усіх пологів були партнерськими, тобто жінки мали змогу народити свою дитину у присутності рідних. На 20% зменшилась кількість абортів у порівнянні з 2010 роком. Вдвічі зменшилась кількість пологів у дівчаток 15-17 років ( 68 пологів  в 2011 році проти 102 у 2010 році). Загалом співвідношення кількості пологів до кількісті абортів становить 3:1», - сказала Галина Одінцова.
   У місті працюють 12 Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Кожен  з них має по декілька амбулаторій, в яких працюють лікарі сімейної практики та загальної медицини. Окрім того в амбулаторіях ведуть прийом терапевти, педіатри та  акушери-гінекологи. Акушери-гінекологи надають ті ж медичні послуги жінкам і вагітним, які надавалися у жіночих консультаціях. При необхідності проведення поглибленого обстеження, жінок направляють до консультативно-діагностичних центрів, які надають вторинну - спеціалізовану медичну допомогу або до лікувально-профілактичних закладів, які надають третинну – високоспеціалізовану медичну допомогу. У кожному центрі первинної медико-санітарної допомоги та консультативно-діагностичних центрах працюють
«Школи матерів» для вагітних та «Школи батьків» для членів їх сімей, де готуюють до пологів та навчають як правильно поводитися з немовлям, додала Галина Одінцова.