Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Цікаве про Дніпро

У 1958 році відкрито Дніпропетровську (нині - Дніпровську) телевежу (на вул. Телевізійній) та здійснено першу передачу Дніпропетровського телецентру (66 років).

У 1978 році відкрито Музей історії Придніпровської державної академії будівництва та архітектури, що вул. Архітектора Олега Петрова (46 років).

У 1984 році померла Зельда Шнеерсон-Мішковська, поетеса, лауреатка премії Бялика і премії прем’єр-міністра Ізраїлю з літератури, класик ізраїльської поезії, яка народилася та провела дитинство у Катеринославі (нині м.Дніпро). На її честь у 2021 році відкрито мурал на фасаді будівлі по вул. Барикадній, 8 (40 років).

У 1993 році відбувся Міжнародний фольклорно-хореографічний фестиваль "Веселка над Дніпром" (31 рік).

У 2022 році із металургійного комбінату "Азовсталь" під час російського вторгнення здійснено першу евакуацію цивільних, які переховувались від російських обстрілів у підземних комунікаціях заводу. У перший день з території меткомбінату вивезено 20 цивільних, яких вдалось визволити з-під завалів, але евакуація сповільнювала через обстріли. Бойові дії між окупантами та українськими військовими загалом тривали з 18 березня до 20 травня 2022 року, коли в умовах тотальної блокади і загрози масової загибелі, українські військові завершили оборону комбінату та міста. Згодом почалася евакуація українських військових, у російському полоні опинилося близько 2500 бійців, яких поступово визволяє Головне управління розвідки Міноборони. Станом на січень 2024 року в полоні знаходилися понад 900 бійців "Азову". У результаті російських авіанальотів металургійний комбінат практично повністю зруйновано. Завод "Азовсталь" став щитом Маріуполя та всієї країни, захисники "Азовсталі" зуміли дати час оборонцям Донеччини, відволікаючи на себе потужний удар. На честь заводу названі вулиця і провулок у Дніпрі (2 роки).