Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

10 років війни з рф. У музеї АТО у Дніпрі військові поділились з молоддю історіями з фронту та відповіли на їхні запитання

10 років Україна чинить опір збройній агресії рф. У Дніпрі до цієї річниці в музеї АТО провели освітній захід. На нього запросили військових та молодь міста. Разом вони обговорили російсько-українську війну. Військові поділились історіями з фронту, а молодь мала змогу поставити запитання тим, хто бачив війну на власні очі. 

«У моїй родині є ті, хто воював раніше в АТО і ті хто воює зараз. Також маю в родині військових, які загинули, аби зберегти незалежність України. Тому для мене було неприйнятним не прийти сюди сьогодні. Можливо під час заходу хтось більше зрозуміє цю війну, зрозуміє наскільки важливо долучатись до зборів, допомагати армії тощо», — розповіла учасниця заходу Тетяна. 

«Для мене головна мета, аби молодь зрозуміла – нічого просто так не відбувається. Щоб щось відбувалось, потрібно докладати зусиль з певною мотивацією. Якщо більша частина нашого суспільства має в серці любов до цієї землі, країни – то буде все гаразд і ми переможемо. Якщо більша частина суспільства цього не матиме, то і країни в нас не буде. Це основна думка, яку я б хотів донести сьогодні», — поділився Антон, військовослужбовець. 

Під час заходу всі присутні вшанували пам’ять загиблих героїв. Після завершення дискусії на учасників чекала екскурсія музеєм АТО. 

«До нашого освітнього заходу сьогодні долучились 8 військових та близько 50 гостей. Дуже важливо проводити такі заходи, аби люди пам’ятали, що війна триває вже 10 років. І сьогодні на заході є оборонці, які захищали Україну в АТО та вже під час повномасштабного вторгнення рф», — прокоментував Сергій Луденський, в. о. директора департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання міськради Дніпра. 

Також у Дніпрі продовжує наповнюватись платформа «В!ЙНА». Це віртуальний меморіал, присвячений героям України, які боронили свою землю від ворога. Один з пріоритетів сайту - оприлюднення інформації про наших героїв, що народилися, проживали та працювали у місті Дніпрі, цивільних осіб, які загинули від ворожих ракет. Щоб кожен мешканець міста та відвідувач платформи мав змогу ознайомитися із життєписом людини, яка героїчно виборювала свободу рідної країни, віддала за неї своє життя та тим самим віддати належну шану.  

«Важливим є розділ «Герої», де розміщуються наші воїни родом з Дніпра, які віддали своє життя за нашу свободу та мир у нашій країні. Ми хочемо, щоб кожен мешканець міста та відвідувач платформи мав змогу ознайомитися із життєписом людини, яка героїчно виборювала свободу рідної країни, віддала за неї своє життя та тим самим віддати належну шану. Тож хочемо нагадати, що ми і надалі продовжуємо наповнювати платформу та постійно додаємо інформацію про кожного героя нашого міста, про всі події, що відбуваються внаслідок ракетних атак по місту Дніпру, та робитимемо це і надалі! Адже головна мета – закарбувати спогади про кожного бійця», — розповіла Софія Приліпко - заступниця начальника відділу інновацій та висвітлення діяльності у Комунальному підприємстві «Цифрова трансформація та автоматизація інформаційних процесів міста «єДніпро» міськради Дніпра.  

Для оприлюднення та інформації на платформі потрібно перейти за посиланням та заповнити заяву, у яку близькі люди повинні завантажити фото героя, додати ПІБ, вказати роки життя, посаду. Також надати детальну біографію. Після цього заява проходить перевірку і близьким людям надається зворотний зв'язок на пошту, яку вони вказували у заяві. Якщо всі дані погоджено – інформація щодо цивільних та військових оприлюднюється на платформі.