Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Не віддав запаси махновцям — зберіг життя жителів міста. У Дніпрі пройшла екскурсія щодо продовольчої політики різних влад 1910–1940 років

Пані Катерина Дружко із задоволенням слухала лектора. Адже сьогодні розпочався сезон екскурсій у Музеї спротиву Голодомору.

«Я не пропускаю жодної, адже тематика мені надважлива. Мої бабуся та дідусь — розстріляні червоними. У 30-х роках. Бо намагались зберегти хоч якусь їжу для родини. Під час радянщини усе ж замовчували, й я сама усе згодом дізнавалась у архівах. Працівники музею розробляють унікальні маршрути, і я дізнаюсь багато нового. Тим паче про рідне місто», — поділилася жінка.

А Микола Скорідін із Сєвєродонецька, що на Луганщині. У Дніпрі живе два роки. На подібних екскурсіях теж не вперше.

«Я дізнався про цей музей й безкоштовні екскурсії у соцмережах. Торік уже брав участь й сьогодні вирішив теж відвідати. Цікаво як тут, у місті, жили люди під час різних продовольчих політик. Це дуже важлива для дніпрян та гостей міста екскурсія. Бо розповідає про життя під час різних етапів продовольчої політики. Бо під час радянського періоду усе було засекречено», — поділився пан Микола. 

Сьогодні гуляли цікавим маршрутом.

«Пройшлись Старокозацькою вулицею. Вона зберегла багато історичних будівель. Мова йшла про стан забезпечення містян продовольством у часи панування у нашому місті Н. Махна, більшовиків (1920-1941), нацистів (1941-1943), не забули про огляд пам’яток архітектури, пов’язаних з долями відомих містян», — уточнив лектор експозиційно-виставкового та видавничого відділу КЗ «Музей спротиву Голодомору» Дніпровської міської ради Микола Чабан. Він сам збирав інформацію та розробляв маршрут сьогоднішньої екскурсії. Один з цікавих фактів — як один з жителів Катеринослава зберіг життя тисячам містян.

«Тут, на Старокозацькій жив адвокат Ідашкін - досить заможна людина. Він мав запаси продовольства й відмовився віддавати його військам Нестора Махна. Він особисто зауважив йому: «Чим мені годувати людей?». Махно зрозумів його й полишив», — розповів Олександр Сухомлин, заступник директора КЗ «Музей спротиву Голодомору». Записатися на екскурсію можна у самому музеї за адресою Старокозацька, 40-Б. «Також у нас є сторінки у соцмережах. Уже плануємо цієї весни провести декілька унікальних маршрутів, які розробляли з колегами. Запрошуємо дніпрян та гостей міста! Екскурсії — безкоштовні!», — підсумував Олександр Сухомлин.