Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі черговий по місту перевірив роботу міського архіву

У Дніпрі документи минулих років зберігаються в єдиному міському архіві. Тут і ухвалені рішення сесії, виконкому міськради, і трудові документи. Це неабияк стає у пригоді містянам, які, до прикладу, хочуть перерахунку пенсії, а підприємство, де вони працювали, вже ліквідовано. У таких випадках потрібно звертатись до архіву. Фахівці установи власноруч шукатимуть документи про вашу трудову діяльність. Іноді це зовсім не легко.

«Буває, що для оформлення однієї довідки доводиться передивитись 200 кілограмів документів. Мені здається, наші працівники, коли знаходять потрібне, радіють більше, ніж людина, яка до нас звернулась. Протягом робочого дня ми обробляємо приблизно 20-30 звернень від мешканців. За 27 років до архіву звернулося понад 4 000 підприємств, установ та організацій щодо передання документів. У трудовому архіві налічується 2 917 фондів ліквідованих підприємств, а це 48 463 справи», — розповіла Оксана Маштак, начальниця відділу трудового архіву управління архівної справи міської ради.

З початку повномасштабного вторгнення рф ведуть «Хроніку війни». У ній деталізують факти щодо функціонування у цих умовах органів влади, територіальної оборони, волонтерських формувань, соціального захисту тощо. Архів тісно співпрацює з міськими істориками задля наукового опрацювання цих матеріалів.

«Дуже велика увага приділяється створенню електронного архіву. Темпи оцифровування документів, що мають попит, постійно пришвидшуються. З 2020 року переведено в електронний формат більше ніж 43 тис. розпорядчих документів. Звертаємось до директорів підприємств, установ, закладів у Дніпрі: вкрай важливим завданням є упорядкування, належне зберігання документів з кадрових питань (особового складу), оформлення описів до архівних справ, які зберігаються на чинних підприємствах 75 років», — зазначила Людмила Чорна, начальниця управління архівної справи Дніпровської міської ради.

Аби перевірити роботу архіву, до нього завітав черговий по місту Андрій Пильченко. Він оглянув приміщення, в яких зберігаються документи, та поспілкувався з керівництвом.

«Під час перевірки я пересвідчився, що архівні документи зберігаються надійно. Приміщення, в яких вони розташовані, добре провітрювані. Дотримується оптимальний температурний режим для довготривалого зберігання документації. Також приємно було побачити наскільки відповідально співробітники ставляться до своєї справи та готові допомогти кожному, хто до них звертається», — прокоментував Андрій Пильченко, директор департаменту торгівлі та реклами Дніпровської міської ради.

Наступна точка інспекційного об’їзду – будинок по вул. Робочій, 168. Тут черговий оглянув укриття, яке було зроблено коштом ООН. Про стан сховища Андрію Пильченку доповів Олександр Власенко, заступник директора Комунального підприємства «Міські активи» Дніпровської міської ради.

«До укриття можна потрапити з трьох під’їздів цього будинку. Дуже зручно, що працює автоматична електронна система. Під час оголошення повітряної тривоги замки на дверях відмикаються. Не потрібно когось чекати, шукати в кого є ключ. Сховище має площу 150 кв. м, розраховане на 103 особи. Тут є ліжка, місця для сидіння, санвузол, медичний куточок, вентиляція та вогнегасники. Для безпеки встановлені камери та є зв'язок із Ситуаційним центром Дніпра», — зазначив Олександр Власенко.