Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі пояснили, чому деяким категоріям ВПО зупинять державні виплати

Від сьогодні, 1 серпня, деякі категорії ВПО не отримуватимуть державних виплат. Це стосується тих, хто перебуває за кордоном більше ніж 30 днів поспіль без обґрунтованих причин, відбуває покарання в місцях позбавлення волі або був засуджений за колабораціонізм. Також виплати не отримуватимуть громадяни, які повернулися до покинутого місця проживання. Решті внутрішньо переміщених осіб, які зараз отримують допомогу, виплати автоматично подовжать ще на пів року. 

«Рішення про скасування виплат для певних категорій ВПО ухвалив Уряд в липні – постанови № 709 та № 789. Відповідно до них, є зміни і для громадян, чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави. Це стосується тих, хто після набуття чинності постанови № 709 придбав новий транспортний засіб, нерухомість, має на депозитному рахунку понад 100 тис. грн, придбав іноземну валюту, банківські метали на суму більше ніж 100 тис. грн. Тим, хто має у власності житло, що розташоване на інших територіях ніж тих, де ведуться активні бойові дії або є окупованими, виплати теж не будуть подовжені», – розповіла Любов Чорна, начальниця відділу прийому громадян з питань надання усіх видів соціальної допомоги та компенсацій Соборного району Центрального управління соціального захисту населення ДМР.

Внутрішньо переміщеним особам, які після 1 серпня вперше звернуться за отриманням допомоги, її призначать на пів року. Це ж стосується сімей, які вперше звертаються за призначенням допомоги з 1 листопада. Гроші у цьому випадку виплачуються щомісяця одному з членів сім'ї. Виплати автоматично подовжать ще на 6 місяців, якщо в родині є більше ніж три неповнолітні дитини, діти з інвалідністю, особи, які доглядають за людиною з інвалідністю, особи пенсійного віку. Також виплати пролонгують дітям, які прибули без супроводу законного представника.  А також тим, у кого сукупний дохід на одного члена сім'ї не перевищує 4 прожиткових мінімумів.

«Розмір виплат для осіб з інвалідністю та дітей становить 3 тисячі гривень щомісячно, для інших – 2 тисячі гривень. Допомога не призначатиметься, якщо протягом 3 місяців перед зверненням член родини здійснив суттєві витрати чи оплатив послуги на суму, що перевищує 100 тис. грн. Водночас постановами № 709, 789 надано можливість отримувати виплати внутрішньо переміщеним особам, у яких після переміщення народилися діти», – зазначила Любов Чорна.

Подати заявку на отримання допомоги ВПО можуть в управлінні соціального захисту населення ДМР за фактичним місцем проживання. Для цього знадобиться заява та документи, що підтверджують особу. Також можна запросити отримання виплат в електронному вигляді через портал «Дія». 

Довідка. У Дніпрі офіційно зареєстровано понад 177 тисяч внутрішньо переміщених осіб. З них допомогу на проживання отримують майже 117 тисяч.