Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Як допомогти при харчовому отруєнні: поради лікаря

Харчове отруєння – захворювання, викликане вживанням зараженої їжі. Інфекційні організми, зокрема й бактерії, віруси або їхні токсини є найпоширенішими причинами харчових отруєнь. Словом, зіпсовані продукти — причина отруєння. 

За словами сімейної лікарки Вікторії, найпоширеніші симптоми харчового отруєння — порушення загального самопочуття, нудота, блювота, підвищення температури, яка може бути й дуже високою. Слід негайно утилізувати усі неякісні харчові продукти. При харчовому отруєнні можна випити сорбент. Слід дотримуватися дієти, виключити з раціону жирну, гостру, важку їжу.

«Також необхідно пити побільше рідини — звичайну питну воду кімнатної температури, щоб викликати блювоту, аби їжа вийшла зі шлунку і не було подальшої інтоксикації організму. Харчові продукти можуть спричинити так звану токсикоінфекцію, яка може призвести до зневоднення організму. Це коли, наприклад, не перестає блювота, пронос. Якщо отруєнння призводить до високої інтоксикації, тобто якщо  температуру не вдається самостійно знизити, починається запаморочення, порушення свідомості, то слід звернутися до лікаря», — підкреслила сімейна лікарка. 

За частих відключень світла лікарка порадила заздалегідь передбачити, щоб були ті продукти, які можуть зберігатися без холодильника: «При цьому необхідно звертати увагу на терміни придатності того чи іншого продукту, і за якої температури він може зберігатися. Важливо, щоб на час довготривалої відсутності світла чи цілковитого блекауту були запаси як питної води, так і технічної для гігієнічних потреб. М’ясні страви, салати, зокрема з майонезними заправками, не повинні  зберігатися без холодильника. Загалом потрібно робити так звану ревізію холодильника і перевіряти продукти, адже можна отруїтися і без виключення світла. Також перевірте домашню аптечку, щоб були ліки для зниження температури, сорбенти».