Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі для вихованців реабілітаційного центру влаштували поїздку до кінологічного гуртка в рамках каністерапії

До кінологічного гуртка, який працює у закладі позашкільної освіти "Центр дитячої та юнацької творчості", запросили вихованців центру соціально-трудової реабілітації. Для них влаштували показ новорічної казки за участі відвідувачів гуртка разом з їхніми собаками. 

«Кінологічний гурток працює у цьому закладі позашкілля вже давно, там з-поміж іншого навчають дітей поводженню із собаками, усвідомленому ставленню до них. Каністерапія поширена у світі і спілкування з тваринами позитивно впливає на людей абсолютно різного віку, допомагає психологічно розвантажитися і збалансуватися. На цьогорічному кінологічному фестивалі «Гав-гав фест» виникла спільна ідея - провести заходи для вихованців центру соціально-трудової реабілітації. Спершу відвідувачі гуртка разом зі своїми собаками виїжджали на територію центру, розповідали, як взаємодіяти з тваринами. І сьогодні до новорічних свят запросили вихованців центру до себе. Презентували казку, героями якої були собаки у супроводі дітей. По обличчах глядачів було видно їхні емоції. Захід побудований на взаємодії з тваринами. Люди підходили, торкалися їх, спілкувалися з чотирилапими», — розповіла директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради Дар’я Біла. 

Вона також додала: «Є сподівання відкрити кінологічні гуртки і в інших закладах позашкілля, щоб діти могли приходити на заняття зі своїми собаками. А відтак — частіше могли влаштовувати подібні заходи каністерапії для психологічного розвантаження, яке рекомендовано всім». 

Психологиня центру соціально-трудової реабілітації Наталія Ціпура зазначила: «З вересня почали займатися каністерапією у центрі. Привозила й своїх собак для спілкування з учнями, які мають різні діагнози. Деякі з них навіть ніколи не торкалися собак. За період такої терапії вихованці стали більш комунікабельними, емоційними, перестали боятися різких звуків, і собак вони сприймають як друзів. Загалом каністерапія сприяє тому, що люди з різними діагнозами навчаються краще володіти своїми емоціями. І розуміють: коли вони спокійні, то й собака з ними дружить». 

Олена Загорська працює у гуртку юних кінологів вже сорок років. 

«У нас багато дітей, які вже є професійними хендлерами. Є й такі хлопці та дівчата, які з цим пов’язали свою професію. Навчаємо контакту людини і собаки. На сьогоднішньому заході були ті собаки, з якими постійно займаємося, вони підготовлені, а відтак — маю впевненість щодо них. Загалом собаки полюбляють контактувати з людьми», — підкреслила кінологиня. 

Вікторія Міщенко - одна з учасниць концерту в рамках каністерапії разом зі своїм собакою на прізвисько Шарлі. 

«Такий досвід у нас вже не вперше. Моєму собаці подобається виступати, і коли люди аплодують. Загалом собака не боїться незнайомців, оскільки з дитинства постійно виступає. Також він полюбляє катати дітей на санчатах, гратися з іграшками тощо», — додала дівчина.