Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Пресконференція на тему «Зміни в умовах реєстрації місця проживання: нові вимоги»

16 лютого об 11-00 у пресцентрі «Наше місто» (вул. Старозацька, 58, 2 поверх)- пресконференція на тему «Зміни в умовах реєстрації місця проживання: нові вимоги»

Спікер:

-Інна Чуб, заступниця начальника відділу - державна реєстраторка відділу формування та ведення реєстру територіальної громади управління у сфері державної реєстрації департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур ДМР.

Довідка:

01.12.2021 набрав чинності новий Закон України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні». Він суттєво оновив та полегшив підхід до реєстрації місця проживання/перебування особи та зняття її з реєстрації.

1. Новим законом регламентовано дві можливості зареєструвати місце свого проживання, зокрема, шляхом декларування, що надає особі можливість зареєструвати місце свого проживання в електронній формі з використанням електронного цифрового підпису такої особи, заповнивши заяву в довільній формі у мобільному застосунку «Дія» з подальшим внесенням інформації до реєстру територіальної громади) та реєстрації місця проживання, що передбачає реєстрацію місця проживання (перебування) за заявою особи, поданою в паперовій формі безпосередньо до органу реєстрації, інформація якої вноситься до реєстру територіальної громади).

2. Відтепер документом, що підтверджує декларування (реєстрацію) місця проживання є витяг з Єдиного демографічного реєстру, в тому числі в електронній формі, а не відмітка у паспорті. До паспортів старого зразка (у формі книжечки) записи про реєстрацію/декларування місця проживання не вносяться.

3. Позитивною зміною є запровадження до нового закону можливості громадянам отримувати послуги з нарахування пенсії, спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги  за місцем звернення, а не за зареєстрованим місцем проживання.

4. Також новим законом скасовано необхідність звернення військовозобов'язаних до районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для постановки/зняття з військового обліку у разі здійснення декларування та зняття із задекларованого місця проживання (онлайн), інформація, щодо якого міститься в окремому запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів (за наявності) або відомості, зазначені у військово-обліковому документі.