Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Борис Філатов: Місто припиняє фінансування вторинної медицини та готується подати судовий позов проти облради

Із 1 вересня 2017 року міська рада Дніпра припиняє фінансування медустанов вторинного рівня. Таке рішення в мерії назвали вимушеним, адже для виплати зарплат майже 10 тис. медпрацівників вторинної ланки місто має виділити 164 млн грн.

Мер Дніпра Борис Філатов наголосив: міськрада готова прийняти виклик реформування вторинної медицини та нарешті об'єднати її з первинною ланкою. «Всюди вторинну медицину повернули у власність міст. Лише в Дніпрі ситуація не змінюється та залишається неприйнятною. Ми неодноразово зверталися до керівництва облради, але у відповідь чули лише відмовки. Ми підготували позов, і в нас є 100-відсоткові підстави судити обласну раду і через суд отримати у власність те, що належить місту по праву», – зазначив Борис Філатов під час брифінгу 29 травня.

Нині в Дніпрі працює 29 установ вторинної медицини. Ще у 2015 році, після закінчення так званого пілотного проекту медреформи, їх мали повернути місту. Керівник Дніпра продемонстрував офіційні звернення мерії до облради з вимогою передати вторинну ланку меддопомоги у підпорядкування мерії. Очільник Дніпра також нагадав, як намагалися достукатися до головних лікарів «вторинки». Однак навіть спільна зустріч не принесла результатів. Наразі держава виділила вторинній медицині субвенцію в розмірі 333 млн грн. Це лише 70% від необхідної суми. Тобто при мінімальній оплаті праці цих коштів вистачить на дев'ять із половиною місяців. Решту буде змушений покривати міський бюджет. Від початку року місто вже надало понад 100 млн грн. Гроші пішли на оплату комунальних послуг лікарень та частково – на виплату зарплат.