Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Філатов: «Дніпро передав ЗСУ комплекти «Нічних водіїв», які створили розробники міста»

Дніпро продовжує системно допомагати українським оборонцям технікою. На початку передноворічного тижня місто передало військовим на фронт два десятки комплектів «Нічних водіїв». Це вдосконалені окуляри нічного бачення, що дозволяють бійцям переміщувати техніку не вмикаючи фар у темряві. Їх придбали коштом міського бюджету. 

«Як на позиції під’їжджають вночі? Тільки з вимкненими фарами. А для медиків, які вночі їдуть евакуювати поранених хлопців, то прилад нічного бачення — це дуже гарна штука. І між позиціями хлопці рухаються і переїжджають. Є і ДРГ, які ставлять засоби мінування, — їх теж треба побачити. Це можна зробити за допомогою цього прибору. Для збереження життя людей це важливо», — пояснює військовий Євген.

«Нічних водіїв» створили дніпровські розробники, поєднавши приладдя і складники від виробників різних країн.  

«Ми щось із цивільного життя просто трохи переробляємо і ставимо на такі воєнні рейки, як-то говорять. Ми довго шукали так, щоб підходило і кріплення, і живлення було різноманітним у цих приладів», — зауважує один з розробників, ІТ-вець Олександр Кузьменко. 

У пристрої також вбудовано регульовану інфрачервону підсвітку. Це дає змогу бачити на відстань у кілька десятків метрів і також — використовуватись назовні техніки. Це одна з модернізацій, яку приладдя пройшло, аби врахувати всі побажання бійців. 

Мер Дніпра Борис Філатов наголосив: місто і надалі підтримуватиме українських оборонців, а до Нового року бійцям передадуть ще низку корисних подарунків.

«У грудні у нас це був дуже такий насичений місяць. Ми працювали над технологією вдосконалення наших зенітних гармат. Ви пам’ятаєте, що ми встановили тепловізійні приціли, планшети, старлінки на вже передані вантажівки для ЗСУ, для ППО, для ТрО. Ми і далі будемо креативити. Далі будемо придумувати все необхідне, щоб нашим хлопцям допомогти», — сказав Філатов.