Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі школа № 10 може повернути свої майстерні та оформити земельну ділянку

13 лютого Апеляційний суд Дніпропетровської області скасував рішення Господарського суду 2009 року, за яким приватна фірма «Промпоставка-А» змогла приватизувати шкільні майстерні. Це означає, що у разі реєстрації права комунальної власності на них, школі можна буде виділити землю під усіма її будівлями та приміщеннями.

Водночас, 11 лютого окружний адміністративний суд Дніпропетровської області задовольнив позов прокуратури про визнання бездіяльності міської ради щодо не оформлення права комунальної власності на будівлю та землю школи.

За інформацією департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради, право власності на будівлю школи було зареєстровано ще у листопаді 2018 року, про що міська рада наголошувала у суді. Отже, у цій частині предмета суперечки взагалі не було. У той же час міська рада не мала юридичних підстав для оформлення усієї земельної ділянки школи, у тому числі й під майстернями, доки на них не було скасовано право власності у ТОВ «Промпоставка-А». До того ж, лише 3 лютого нинішнього року від адміністрації школи до міської ради надійшло клопотання щодо оформлення земельної ділянки, що, власне, є підставою готувати відповідне рішення міської ради про надання дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки з фактичного розміщення усіх приміщень школи.

«Для закладу головне те, щоб дозвіл на розробку проєкту відведення земельної ділянки надавався на всю площу земельної ділянки, яку фактично займає школа з урахуванням приміщень майстерні. Для цього необхідно було скасувати право власності «Промпоставка-А» на шкільні майстерні. Юристи міської ради та уповноважені особи департаменту гуманітарної політики консультували батьків та адміністрацію школи щодо порядку оскарження рішення господарського суду 2009 року, сприяли в оплаті комунальним закладом чималого судового збору. У решті заклад освіти подав апеляцію на рішення суду 2009 року. Як результат – 13 лютого апеляцію задоволено», – прокоментував події директор департаменту правового забезпечення міської ради Артем Павлов.

Нагадаємо, ще у 2009 році Господарський суд Дніпропетровської області ухвалив рішення щодо права власності за ТОВ «Промпоставка-А» на приміщення майстерень школи № 10, які раніше знаходилися в оренді. Того ж року було зареєстровано відповідне право власності. Підприємство по факту майстерень уклало договір оренди землі.

У 2018 році ініціативна група батьків, занепокоєних можливим будівництвом 23-поверхового будинку на місці майстерень біля школи, звернулася до мера Бориса Філатова, який гарантував, що ніхто із забудовників не зводитиме нічого поблизу школи. Проблема вирішувалась у юридичній площині. Міська рада та її юридичні служби максимально сприяли швидкому та об’єктивному вирішенню судових справ.