Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

У Дніпрі відбувся масштабний історичний пробіг ретроавтомобілів

Цими вихідними вперше у Дніпрі пройшов масштабний заїзд ретроавтомобілів «Пробіг Миклашевського». Захід відбувся за грантової підтримки програми творчих проєктів «Культурна столиця». Організатор – Дніпровський техніко-історичний музей «Машини часу». Пробіг присвячено засновнику автомобілізму у нашому краї Андрію Миклашевському, який на початку ХХ століття встановив перше постійне сполучення між Катеринославом і Новомосковськом.

«Такий пробіг у Дніпрі проходить уперше. Мета заходу – вивчення історії рідного краю в інтерактивному форматі, адже у процесі цього заїзду поставлені історичні завдання, і, звичайно ж, демонстрація краси ретроавтомобілів. Адже власники автівок дуже часто залишають відреставровану, гарну машину в гаражі. Ми вирішили довести цим людям, що ретрокрасу мають бачити не тільки вони. Тож одним з наших завдань було їх розворушити», – розповів організатор «Пробігу Миклашевського», директор Дніпровського техніко-історичного музею «Машини часу» Михайло Прудников.
Взяти участь у пробігу зголосилися поціновувачі ретроавтомобілів з Харкова, Одеси, Запоріжжя, Києва, Дніпра та області. Вони представили у нашому місті трохи більше 30 автівок старше 40 років, марки яких не повторювались.
«Ми представляємо у вашому місті довгу машину чорного кольору, так званий у народі «чиновоз», марки «Volvo». Цей автомобіль обслуговував королівське подружжя у Швеції, працював у структурах Міністерства закордонних справ та навіть слугував шкільним автобусом в окремих районах Швеції. Авто має сім місць. Його ми привезли з Німеччини, де свого часу ця «Volvo» належала  міністру державної безпеки Німецької Демократичної Республіки. Після пробігу автівка залишиться зимувати у вашому музеї «Машини часу». Тож на неї можна буде подивитися та оцінити стільки разів, скільки буде цікаво»,  – поділився історією автомобіля учасник пробігу Юрій Гончаренко (м. Харків).
У рамках проєкту «Пробіг Миклашевського» у музеї Д. Яворницького відбулася лекція, де історики Валентин Старостін і Микола Чабан розповідали про Миклашевського, його родину, як відбувалось будівництво доріг, та загалом про авто- та дорожню індустрію початку ХХ століття. Крім цього, можна було поближче розгледіти ретромашини під час виставки, яку влаштували перед стартом біля музею. Серед найстарших автомобілів – марки «Opel» 1939 року, «Wanderer» 1939 року.  
«Ми випадково потрапили сюди, але інакше й статися не могло. У нас прізвище Москвич, тож я жартома дітям сказала: треба підійти привітатися з родичами. Ми у захваті від цієї виставки та автомобілів», – поділилася враженнями гостя заходу Наталя Москвич.
А от до пані Оксани у гості приїхала подруга з-за кордону. Дніпрянка показувала їй місто і натрапила на виставку.
«Ці автомобілі попри їхній вік так гарно виглядають! Нам дуже подобається. Крім того, моя подруга вражена не тільки красою Дніпра, а й тим, які цікаві події тут відбуваються», – розповіла мешканка міста Оксана.