Перейти в кабінетКабінет мешканця
Дніпра

Фінансові інструменти для ведення бізнесу

 

3 третього  лютого   2020  року,   за   ініціативи    Президента    України    Володимира    Зеленського,  стартувала   Державна  Програма  з  підтримки  мікро - та малого  підприємництва «Доступні кредити 5-7-9%».

Суть Програми дуже проста. Це потужний інструмент для стимулювання появи нових підприємців та заохочення пересічних українців відкривати і розвивати власний бізнес в Україні. (Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва»)

 

 

  Програма Креативна Європа. Це програма Європейського Союзу, спрямована на підтримку культурного, креативного та аудіовізуального секторів. З 2014 до 2020 року на підтримку європейських проектів було виділено 1,46 мільярди євро. 

 

 

Програма USAID Україна. Культура

Освітні програми MASHAV. Найважливішими завданнями Програми є: - розвиток сільського господарства - основна частина діяльності МАШАВ спрямована на поширення нових сільськогосподарчих технологій з метою боротьби із голодом та убозтвом, від яких потерпають мільйони людей у країнах, що розвиваються; - охорона здоров’я - велика увага, як і раніше, приділяється проблемам, пов’язаним із браком медичних працівників та фахівців, задіяних у профілактиці захворювань у країнах, що розвиваються. Співробітництво у цій сфері зосереджене у галузі офтальмології, епідеміології та вірусології.

Євроінтеграційний порталПошук партнерів

16 жовтня 2018 року – 15 жовтня 2023 року. Програма «Конкурентоспроможна економіка України» сприяє розвитку потужної, багатосторонньої та відкритої української економіки шляхом підтримки новостворюваних підприємств (стартапів) та малих і середніх підприємств (МСП) у підвищенні їхньої конкурентоспроможності на внутрішніх і зовнішніх ринках. До основних завдань програми належать допомога у формуванні кращого середовища для діяльності бізнесу, підтримка нових та інноваційних галузей і підприємств, а також сприяння розвитку експорту та торгівлі.

Фонд Східна Європа

Європейський  банк  реконструкції  та  розвитку  (ЄБРР)  

Даний банк пропонує гранти малим і середнім підприємствам для зростання їхнього бізнесу, допомагає залучати висококваліфікованих консультантів, здатних якісно трансформувати їх бізнес, і надає гранти для часткової оплати послуг консультантів. Грант на проект, що становить від 25% до 75% вартості консалтингових послуг, не перевищує 10 000 євро. МСП, які можуть отримати грант ЄБРР:

  • штат – до 250 співробітників;
  • приватна власність, в якій понад 50% належить громадянам України;
  • період діяльності не менше двох років;
  • хороша ділова репутація;
  • позитивна динаміка розвитку і потреба в залученні консультанта.

Сектори: все, крім фінансового, страхового, тютюнового, ігрового, міцних алкогольних напоїв, військово промислового.

Актуальний конкурс за підтримки USAID проводиться у рамках Міжнародного проекту «Тренінги, розширення економічних можливостей, допоміжні технології та послуги медичної / фізичної реабілітації» на підтримку зайнятості та працевлаштування, розширення економічних можливостей осіб з інвалідністю, зокрема внутрішньо переміщених осіб, які постраждали внаслідок конфлікту на Сході України і членів їх сімей як на відкритому ринку праці, так і шляхом відкриття власного бізнесу. Загальний бюджет конкурсу: 50 000 доларів США. Географія реалізації проекту: Донецька, Дніпропетровська, Харківська, Львівська, Вінницька області та місто Київ.

Розмір фінансування на створення / збереження одного робочого місця – від 200 до 1000 доларів США (у вигляді натуральної форми: обладнання, інвентарю, витратних матеріалів).

Інтернет - ресурси для міжнародного партнерства та пошуку освітніх, фінансових можливостей:

Creative Enterprise Ukraine.   British Council Ukraine спільно з британською агенцією з  інновацій  Nesta  представляє міжна- родну навчальну програму для молодих креативних  підприємців – Creative  Enterprise.  Програма  розрахована на креативних підприємців та підприємців-початківців. Перевага надається бізнесам до двох років.

Ініціатива Європейського Союзу «EU4Business».  Підтримка МСБ в  рамках  ініціативи  «EU4Business»  надається спільно з такими організаціями, як Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційний банк.

Програма розвитку ООН в Україні (ПРООН)  є глобальною установою Організації Об’єднаних Націй в області розвитку, підтримує стратегічні ініціативи з розвитку спроможності, спрямовані на сталий розвиток суспільства і зростання. Шляхом налагодження партнерства з національними, регіональними та місцевими органами влади, громадянським суспільством і приватним сектором ПРООН надає підтримку Україні в її зусиллях щодо викорінення бідності, підвищення потенціалу населення, забезпечення рівного доступу до результатів розвитку. ПРООН протягом 2015-2016 років реалізує ряд проектів по зміцненню бізнес-об’єднань малих і середніх підприємств, економічному і соціальному відновленню Донбасу, відновлення соціальних послуг та налагодження миру в Донецькій і Луганській областях.

Міжнародний фонд “Відродження” є одним з найбільших благодійних фондів в Україні, заснований фінансистом і філантропом Джорджем Соросом. Ключові сфери підтримки проектів:

  • боротьба з корупцією у владі посилення тиску громадськості і сприяння антикорупційним реформам;
  • моніторинг та документація ситуації з правами людини;
  • забезпечення доступу бідних і уразливих верств населення до правосуддя;
  • боротьба з політичним популізмом і сприяння усвідомленому вибору;
  • введення практик і механізмів, що регулюють конфлікт інтересів;
  • просування цінностей відкритого суспільства за допомогою зобов’язань України перед ЄС та ін.

“Карітас – Україна” реалізує Проект «Підтримка підприємців – внутрішньо переміщених осіб», завданням якого є надання матеріальної допомоги для відкриття / восстаноленія своєї справи. Географія: Запорізька, Полтавська, Сумська, Харківська, Донецька, Луганська (підконтрольні Україні території) області. Чи не діє в «сірих» зонах і населених пунктах на лінії розмежування. Під час дії проекту можна подавати заявку на конкурс для отримання допомоги в розмірі 10 000, 15 000, 20 000 і 25 000 гривень.

COSME – програма Європейського Союзу, спрямована на підвищення конкурентоспроможності підприємств малого та середнього бізнесу (МСБ), розрахована з 2014 до 2020 року із запланованим бюджетом в 23 млрд. євро. Передбачається доступ до таких складових програми:

  • поліпшення умов доступу МСП на європейські ринки (забезпечення консультативних і аналітичних послуг, пов’язаних з експортно-імпортною діяльністю підприємств, розширенням торговельно-економічних зв’язків);
  • поліпшення умов функціонування МСП (імплементація Акта Малого Бізнесу для Європи (Small Business Act for Europe)
  • формування культури ведення бізнесу.

Міжнародна організація з міграції (МОМ) є провідною міжурядовою організацією у галузі міграції, тісно співпрацює з урядовими, міжурядовими та неурядовими партнерами. В Україні МОМ реалізує проект “Допомога вимушеним переселенцям і громадянам, які зазнали наслідків конфлікту”. Вимушені переселенці і члени місцевих громад, які проживають в Харкові, Слов’янську, Краматорську, Сєвєродонецьку, Сумах, Миколаєві, Кіровограді, Запоріжжі, Дніпропетровську, Львові, Тернополі, Хмельницькому, Вінниці, Житомирі, Києві, Черкасах, Одесі, Херсоні, Полтаві взяли участь в тренінгах з працевлаштування, самозайнятості та розвитку мікропідприємництва.

«Людина в біді» (People in Need) – чеська міжнародна громадська організація. Гуманітарна місія в Україні, пов’язана з подіями в Східній Україні, розпочала діяльність в серпні 2014. Організація фокусується на допомозі внутрішньо переміщеним особам і населенню, що живе на території, охопленій конфліктом. В рамках проекту «Відновлення джерела коштів для існування» передбачено надання грошового гранту в розмірі від 250 до 1000 доларів США для оплати заявлених витрат, необхідних для здійснення діяльності. Цільова аудиторія проекту – фізичні особи, які проживають в Донецькій і Луганській областях. Обов’язкова умова для учасника: наявність достатнього досвіду в діяльності або занятті, які здатні приносити дохід. Слідкуйте за новими програмами на сайті організації.

 

Програма COSME спрямована на створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу (МСБ)    Програма ЄС «Еразмус+» - налагодження міжнародної міжуніверситетської та академічної співпраці    Фонд Східна Європа  European Bank - Європейський  банк  реконструкції  та  розвитку  (ЄБРР) Програма розвитку ООН в Україні (ПРООН)

Програма USAID Україна. Конкурентоспроможна економіка України